Wednesday, April 6, 2011

Fisioterapi Lutut Syah dan Aktiviti Pagi Sabtu

09.04.2011, Sabtu - Semalam selepas Solat Jumaat Syah terus ke Kelinik Pusat Perubatan Menara kerana sudah buat appointment untuk fisioterapi. Kakitangan yang attend Syah tu lelaki, mula-mula dia letakkan ice kat lutut Syah selama 15 minit. Kemudiannya dia buat-beberapa test dekat lutut Syah. Dia beri motivasi dengan Syah supaya anggap sahaja sakit Syah nie biasa dan jangan terlalu fobia dengan keadaan Syah takut nanti kita create sendiri sakit tu. Lepas tu dia buat prosidur seperti diatas tu dan Syah tak ingat pula apa namanya dan yang Syah tahu dia alirkan arus elektrik untuk releasekan otot atau saraf yang sakit tu tak silap Syah lah.

Dia inform nanti malam mungkin Syah akan rasa nilu dilutut tapi malam tadi tak ada pula rasa tu cuma rasa macam bergetar sedikit lutu Syah adalah. Lepas tu dia buat beberapa testing dan senaman yang kadangkala Syah rasa sakit sedikit. Dia nasihatkan supaya Syah tak buat banyak pergerakan dan gunakan kekuatan sebelah kiri pula. Dia inform kaki kiri Syah lebih lemah dari kanan tapi Syah banyak gunakan sebelah kanan seperti iannya terlebih bebenan (guna).........hehehehhehe sebab tu jadi begitu. Sebagai contoh katannya kalau naik tangga jika dulu Syah guna kaki kanan sekarang mulakan dengan kaki kiri supaya ballance kedua-duanya bukan hanya gunakan lebih sebelah kanan. Dia tak bagi Syah jogging dan sarankan Syah berenang untuk exercise tetapi Syah inform Syah tak boleh berenang.

Dia minta Syah supaya jangan banyak melakukan pergerakan. Adalah satu jam Syah buat fisioterapi. For the next appointment tiga kali seminggu bermula Isnin, Rabu dan Jumaat. Pagi nie Syah kemas sedikit rumah. Syah hanya sapu, mop dan vaccume rumah sahaja sebab Syah tak boleh buat banyak pergerakan. Ok ........... sekarang sudah jam 11:40hrs dan mungkin petang nanti Papa Haziq dan Muss datang ke Rawang Residence untuk hantar cerimin yang Syah beli hari tu dan baju-baju Syah yang ada di KL Residence sebab bilik Syah sudah mula nak renovate. Kena tengok masa Papa Hazi dulu samada available atau tidak petang ini, baru sekejap tadi Syah call Papa Haziq, Nurul untuk confirmkan perkara ini dan katanya Insyallah petang nanti kalau everything as scheduled.

No comments: