Saturday, December 10, 2011

Aktiviti Sabtu Syah - MPS Datang ..... Alamak

10.12.2011, Sabtu - Hari nie tak banyak benda Syah buat. basuh baju dan bincang sedikit dengan Wak Baha yang sedang buat renovation depan Rawang Residence Syah. Apa-apapun jika suruh kontraktor Indonesia buat kerja kita kena selia kerja-kkerja mereka kalau tak nanti tak seperti yang kita inginkan. Walau bagaimanapun Wak Baha nie dia tahu apa yang Syah hendak tetapi kena monitor juga lah sedikit supaya kerja-kerja yang dilakukan seperti yang kita kehendaki. Masa sedang berehat kat dalam rumah kedengaran orang ketuk pintu. Berderau darah Syah bila tengok staff Majlis Perbandaran Selayang datang. Dia tanya Syah buat apa rumah nie? dan Syah kata besarkan pagar sahaja. Syah tanya dia ada orang complain ker? katanya tak ada dan dia datang bukan sebab renovation tu tetapi atas urusan Cukai Pintu.

Lega Syah tetapi kena denda RM 100.00 sebab lewat bayar cukai pintu setahun. Katanya itu prosidur Majlis Perbandaran Selayang, jika satu tahun cukai pintu tak bayar mereka akan datang siasat tengok rumah untuk pastikan rumah tu ada penghuni atau kosong. Alamak ................. kena denda lagi lah plak. Inilah akibatnya jika asik bertangguh bila buat sesuatu.
  • Cukai Pintu Tertungak :- RM148.80
  • Cukai Semasa :- RM148.00
  • Caj dikenakan :- RM40.00
  • Waran Tahanan :- RM100.00
Jumlah keseluruhannya RM437.60 dan Waran tahanan RM100.00 tu Syah tanya dia boleh wave tak? Dia kata kena ke MPS dan buat permohonan. Ada-ada jer kan? Nasiblah ................ Insyallah Rabu nanti Syah cuti Syah akan buat bayaran dan minta-minta dapatlah wavekan RM100.00 tu.

No comments: