Monday, November 28, 2011

Tunku Intan Puteri Sultan Kedah Meminati Sukan Paintball

28.11.2011, Isnin - Salam pagi Isnin semua dan selamat bercuti sempena sambutan Maal Hijrah yang jatuh pada hari Ahad. So rezeki kita semua dapat cuti ganti hari ini dan banyak yang menfaatkan cuti panjang untuk pelbagai aktiviti bersama keluarga. Balik kampung, jalan-jalan atau bersukan. Bersukan? Mengapa tidak .......... kan bersukan ini digalakkan untuk kita jadi sihat. Bercakap mengenai sukan nie Syah nak berkongsi cerita serba sedikit mengenai minat baru sukan Puteri Tunggal KDYMM Sultan Negeri Kedah Darul Aman iaitu Tunku Panglima Besar Kedah Darul Aman, Yang Teramat Mulia Dato' Seri Tunku Puteri Intan Shafinaz binti KDYMM Tuanku Sultan Haji Abdul Halim Mu'adzam Shah. Pada 10.11.2011 lepas, Syah terbaca di Utusan Malaysia mengenai minat baru Tunku Puteri terhadap suka Paintball ini.

Minat Tunku Puteri terhadap sukan ini berputik semenjak empat tahun lalu dimana Yayasan Sultanah Bahiyah telah menganjurkan sukan rakyat dan diantaranya adalah paintball yang merupakan sesuatu yang baru diperkenalkan kepada rakyat kedah. Setelah mencubanya Tunku Puteri jatuh hati terhadap sukan ini terutmanya dari segi kepantasan, kerjasama berkumpulan dan kecepatan membuat keputusan. Tambah Tunku Puteri lagi sukan ini tidak memerlukan tahap kemahiran yang tinggi dan permainan ini mengalakkan pemainnya menghormati diantara satu sama lain.

Sebagai seorang Puteri Raja yang meminati suka lasak, minat untuk bersukan sebenarnya telah dipupuk oleh kedua ayahanda dan bondanya semenjak beliau masih kecil lagi dan mengangap sukan merupakan salah satu elimen utama untuk mendispilinkan diri dan membina keyakinan diri. Tanbah Tunku Puteri lagi dengan kemudahan sukan yang ada sekarang ini telah memberi peluang kepada kaum wanita untuk bergiat cergas dalam bidang suka seawal usia yang muda.

Walaupun sibuk dengan tugas-tugas rasmi, Tunku Puteri akan memperuntukkan sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk bermain paintball. Tambah Tunku Puteri lagi, sukan ini mempunyai elimen kesamarataan dimana lelaki dan wanita boleh membentuk kumpulan mereka sendiri dan pasukan wanita pula dibenarkan melawan pasukan lelaki. Tambah Tunku Puteri lagi sukan ini dapat membentuk semangat kerjasama berpasukan yang boleh diterapkan dalam kehidupan seharian masyarakat.

Teringat Syah dalam titah ucapan Tuanku Mizan semalam semasa sambutan Maal Hijrah dimana baginda menzahirkan kebimbangan baginda dengan keadaan sosialisasi masyarakat yang semakin menebal dengan sikap individualistik. Syah berharap dengan permasyhuran Tuanku Sultan Kedah sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada Disember ini akan memberi ruang kepada Tunku Puteri untuk menyumbang kearah merealisasikan matlamat negara maju 2020 melalui sukan paintball.

1 comment:

Anonymous said...

Aku ada soalan yang lagi bagus ??

(sila semak dengan HR Telekom Malaysia)

BENARKAH ISTERI DATO SRI ZAM ZAM ZAIRANI ( Datin Sri Sharifah Aamenah Aljunid )BEKERJA DENGAN TM DAN MEMEGANG JAWATAN Senior Director di MMU ??

DENGAN GAJI YANG DITERIMA OLEH TM
- DATO SRI ZAM - RM 140,000.00 (SUAMI)
- DATIN SRI SHARIFAH AAMENAH ALJUNID - RM 50,000.00 (ISTERI)

adakah Kerajaan tidak nampak ??????

sila semak dengan rakan2 di TM, adakah fakta ini benar ataupun kami menipu????