Saturday, July 17, 2010

Meeting & B'day Party - 16.07.2010

Hari ini jam 09:30am Syah ada meeting mengenai CSR Program TM dengan working committee team di bilik Mesyuarat Kristal. Pihak TM ingin mengadakan program BI (English Language) untuk unemployed graduate sebagai persediaan mereka terutamanya untuk menghadapi temuduga yang mana kebanyakan syarikat-syarikat besar di Malaysia menjadikan bahasa berkenaan sebagai syarat untama pengambilan pekerja mereka. Kebiasaannya, boleh dikatakan agak ramai juga graduan yang lemah atau tidak boleh mengusai Bahasa Inggeris, sehubungan dengan itu TM mengambil kesempatan ini untuk membantu mereka menguasai bahasa berkenaan. Program kemasyarakatan ini dulu dikenali sebagai Certificate in Business English Communnication Skills atau CIBEC. Sudah sembilan kali TM menganjurkan program ini. Kali ini pihak TM akan mengadakan program yang sama tetapi program title telah ditukar kepada Graduate Employability Outreach Programme atau singkatannya GEOP. Kali ini program akan diuruskan oleh Multi Media Universiti dan akan dijalankan dikedua-dua cawangan secara serentak iaitu di Kampus Cyberjaya dan Bukit Beruang, Melaka. Program dijangka berlangsung pada bulan November 2010.
Untuk program-program yang lepas ianya diuruskan oleh consultant yang dilantik oleh TM. Sekarang ini pula kita beri peluang kepada MMU sebagai salah satu dari TM Subsidiary untuk mengendalikan program ini dengan kepakaran yang ada pada mereka. Senarai nama peserta biasanya kami perolehi daripada pendaftar dari IPTA/IPTS. Anggaran peserta adalah seramai 100 orang. Makan minum (6 kali sehari), tempat tinggal, duit saku (RM250.00), dan course fees ditanggung oleh TM. Para peserta hanya perlu menguruskan perjalanan mereka ke lokasi sahaja dan iannya tidak ditanggung oleh pihak kami. Program akan dijalankan selama sebulan dengan tujuh module yang disediakan. Kelas dari pagi hingga malam dari Isnin hingga Jumaat, manakala hari Sabtu dan Ahad akan diisi dengan aktiviti-aktiviti seperti lawatan ke premis TM, gotong royong, sukan dan pelbagai aktiviti yang memberi faedah. Satu majlis graduasi akan diadakan dimana para peserta akan diberi sijil (certificate) sebagai bukti telah menghadiri program ini disamping memberi anugerah penghargaan kepada peserta yang berjaya mengikut beberapa kategori yang telah pihak kami tentukan. Majlis graduasi ini kebiasannya akan dihadiri oleh TM Group Chief Executive Officer atau Pengerusi TM.
Selepas meeting kami semua meraikan hari jadi Kak Rohana yang ke-50 tahun. Kak Rohana ni merupakan salah seorang executive dari Yayasan TM. Actually birthday girl nie tarikh lahirnya jatuh pada 15.07.2010 dan hari ini Yayasan TM meraikannya. By the way Happy Birthday Kak Rohana, Semuga Dipanjangkan Umur dan Dimurahkan Rezeki. AMIN. Gambar diatas menunjukkan Kak Rohana menerima hadiah daripada Director Yayasan TM, Tuan Haji Mizan. WOW Ice Cream Cake rupanya. Tapi Syah tak boleh Mamam. Untuk jamuan ini mereka order meehon goreng dan minuman. Kebetulan Syah order Nasi Lemak, Sambal Sotong dan Ayam Goreng Berempah untuk meeting Dr. Zainal dan Executive Yayasan TM untuk 15pax tapi meeting tu tak jadi dan makanan tu Syah beri untuk birthday party nie. Dalam masa yang sama juga Syah lihat ada dua jenis kuih untuk 15pax. Tak tahu siapa order coz nak kata meeting tadi tak mungkin kerana Syah tak orderpun dan orang lain pun tak tahu untuk meeting apa kuih tu........... akhirnya kuih tupun sekalilah diraikan dalam jamuan nie.

No comments: