Wednesday, July 28, 2010

Kemalangan Jalanraya - 28.07.2010

Sekarang jam 11:31pm. Syah baru lepas mandi, solat Insyak dan qada Solat Asar dan Maghrib kerana since jam 04:30pm Syah keluar office dan berada di Hospital Ampang Puteri. Hampir jam 04:30pm tadi Kak Lang Ella call Syah inform Azam (suaminya) kemalangan jalanraya.Dia inform Azam sekarang berada di HKL dan dia macam tak tahu nak buat apa. Syah minta dia suruh anak saudara Azam ke HKL tetapi katanya tak dapat dihubungi melalui telefon. Syah ingat hendak call Hafiz, tapi handphone switch off. Syah call Mamat dan dia kata dia cuti, Syah suruh dia ke HKL tengok Azam dan Syah inform Kak Long Zainab dan Kak Long call hubby dia dan Abang Tooha cakap dengan Kak Long nanti balik cerita, mungkin dia banyak kerja kot?. Akhirnya Syah call sendiri HKL dan mereka inform memang Azam sedang berada di bahagian Kecemasan - Yellow Zone.

Azam di HKL dengan kawannya dan Syah minta no kawan dia daripada Kak Lang. Mula-mula call tak dapat. Kak Lang inform kawan Azam kata nak referkan Azam ke Ampang Puteri. So Syah call Mamat cakap tak payah ke HKL kerana Azam akan dihantar ke Ampang Puteri. Disebabkan semua orang tak available, Syah ambil keputusan untuk ke HKL. Masa Syah nak keluar my Boss, Dik Noor tiada dan Syah minta Din maklumkan dia yang Syah hendak ke hospital kerana ada saudara kemalangan. Masa nak naik lif Syah call sekali lagi nombor kawan Azan tu dan dapat. Dia inform mereka akan bawa Azam ke Ampang Puteri. So Syah buat decision untuk terus ke Ampang Puteri.

Dari office Syah naik LRT sehingga Ampang Park dan kemudannya naik bas. Syah minta pemandu bas tunjukkan dimana perlu Syah turun. Akhirnya sampai lebih kurang jam 05:30pm dan Syah sempat beli fruit dan terus ke Emergency Ampang Puteri. Masa nak tanya pasa Azam dikaunter, Syah lihat filenya ada. Mereka suruh Syah masuk tapi tak jadi kerana dia dibawa ke bilik X-ray. Lepas tu baru Syah nampak dia dan terus masuk ke Emergency Ward.

Kesian Azam, Syah tengok baju dan seluarnya ada kesan darah. Katanya ada luka yang masih berdarah. Tangan kirinya dikawasan siku tu membengkak, besar sangat . Sayang tak dapat nak tunjuk sebab kamera rosak. Azam inform Syah perkara ini berlaku tengahari tadi semasa dia dalam perjalanan untuk menghadiri mesyuarat di Ibusawat Telekom Bangsar. Ada lori mengesel dia dan dia jatuh. Pemandu lori tu (Indian) tahankan teksi dan minta hantar Azam ke HKL. Syah tanya Azam ada ambil tak no lori tu dan katanya tak ada. Kemudian doktor datang dan Syah lihat sekali X-ray tu. Doktor kata tangan Azam patah dan sendinya telah bergerak dan pembedahan perlu dilakukan dengan segera.

Masa itu juga bahagian emergency siapkan Azam untuk masuk OT (bilik bedah). Mereka tanggalka pakaian Azam dan pakaikan uniform biru untuk pembedahan. Lama juga menunggu. Syah query nurse bila boleh masuk wad, katanya wad sedang dibersihkan dan minta Syah tunggu Azam di OT Room. Beberapa minit kemudia mereka kata nak masukkan Azam ke Wad dahulu sementara menunggu gliran untuk masuk bilik OT. So Azam masuk ke Bilik 433, Tingkat 4, Ampang Puteri Medical Center. Syah call Muss minta dia ambil Syah di Ampang Puteri.

Jam 07:05pm mereka tolak Azam ke OT room. Syah tanya nurse berapa lama operate dan nurse tu inform 1/2 jam siaplah dia gerudi. Lepas salam Azam, Syah turun kebawah ingat hendak beli fruit dan nampak Muss dan CD. Mereka ajak Syah makan dan we all dinner di Kampung Thai 32 Seafood Restoran Sdn Bhd. Syah belanja. Syah makan Tom Yam Meehon Soup - RM 16.00 dan Green Tea - RM 2.00, Muss pula Garlic Baby Kailan (S) - RM12.00 dan Green Tea - RM2.00 manakala Cd, Petai Prawns Paste Fried Rice - RM12.00, Prawn & basil Omelette (S) - RM14.00 dan Watermelon - RM6.00. Mereka beri keropok, Syah ingat complimentary rupanya kena caj RM3.00. Semuanya RM73.70.

Lepas makan cepat-cepat ke hospital semula takut Azam sudah keluar. Tapi bukan 1/2 jam dalam ot room tapi hampir dua jam rupanya. Kak Lang datang bersama Razak, anaknya Ajim, Rahimah dan adik perempuannya. Sudah hampir jam 10:00pm baru Azam keluar dan misi panggil Syah dan Kak Lang masuk untuk lihat Azam. Nurse kejutkan dia dan Syah nampak dia buka mata dan senyum tapi masih lagi laluk akibat kesan bius. Nurse inform mereka tanam besi kat tulang Azam. Beberapa minit kemudian mereka tolak Azam masuk ke wad semula. So jadi penuh bilik tu mana taknya Syah, Cd, Muss, Ajim, Izat, Firdaus, Razak, Rahimah dan adiknya. Spent time sekejap dan we all semua balik. Masa di bawah jumpa kawan Kak Lang baru sampai untuk melawat.

Disebabkan Azam baru operation Syah minta anak sulungnya stay untuk tengok-tengokkan Azam terutamanya bila hendak buang air kecil/besar. Jadi tak sekolahlah Firdaus esok. Syah beritahu dia macam mana nak minta pertolongan daripada nurse jika ada masalah. Insyallah dia boleh jaga bapanya dan dengan cara ini dia akan lebih rapat dengan ayahnya. By the way anak bongsu Kak Lang ada problem dalam perut dan selalu kata sakit dan Syah lihat memang sakit sangat dan bila sakit tu datang sampai macam nak menangis dia. Esok Cd kata hendk hantar Kak Lang ke Ampang Puteri. Jadi Syah minta Kak Lang ke kelinik panel TM dan minta referal letter untuk anaknya ke Ampang Puteri dan bolehlah Syah uruskan perkara ini esok. Esok Syah kena cuti tapi terpaksa ke office sekejap kerana kunci stor ada pada Syah dan esok sepatutnya ada appointement dengn Asset Tagging Team tapi nampak gayanya batallah.

No comments: