Saturday, November 24, 2012

Syah & Bonda Ejone

24.11.2012, Sabtu - Inilah dia Bonda Ejone yang Syah selalu ceritakan dalam blog beberapa hari nie. Actually semalam Syah cuti dan spent ample time with my auntie. Syah ambil kesempatan nie untuk bersama dia coz Syah jarang balik kampung sekarang nie.  Bonda Ejone nie merupakan  adinda kepada Ayahanda Syah.  Suaminya meninggal dunia semasa Bonda Ejone berusia awal 40an dan semenjak itu dia tidak berkahwin lagi hingga kehari ini walaupun dulu ada orang ingin masuk meminang.  Bonda Ejone membesarkan anak-anaknya iaitu Kak Long Janet, Kak Ngah Normah, Kak Lang Ella dan Razak dikampung bersama kedua Nenda Syah dan at the same time Syah juga membesar dan dijaga oleh Bonda Ejone bersama Almarhumah Nenda Syah yang Syah panggil "Emak". Sebab itulah hubungan Syah dan Bonda Ejone lebih rapat.  Bonda Syah mangkat sewaktu Syah berusia kurang dari satu tahun dan Syah dibela oleh Nenda sebelah Ayahanda Syah. 

Pagi nie di Ampang since subuh tadi hujan.  Sekejap lagi Syah hendak kepejabat untuk siapkan kerja-kerja sebelum 30.11.2012 dan mana-mana bayaran  yang tak dapat disettlekan kena akru.  Teringat last  payment budak-budak SL1M yang perlu Syah siapkan sebelum 30.11.2012 nie. Semalam Syah seharian di Ampang dan Solat Jumaat di Ampang juga manakala sebelah petang Syah naik bas ke Taman Putra dengan tambang RM1.00 jew bersama Ku Chick untuk keluarkan duit kerana kat situ sahaja ada ATM. Syah lupa withdraw duit.  Lepas "cucuk" duit belanja Ku Chick kat KFC dan on the way balik ke Residensi Kak Lang Ella singgah gerai Kak Odah beli goreng pisang tanduk RM4.00 coz dah lama tak makan pisang tu walaupun kat kebun Ayahanda banyak.  Sementara tunggu pisang digoreng Syah beli buah manggis sekilo dengan harga RM3.00. 

Malam tadi Syah tak sihat sedikit dan rasa tak selesa dan sakit dibahagian pusat kebawah exspecially kat tempat biasa sakit "tu", mungkin Syah kurang minum ker atau duduk lama dalam posisi tak selesa di komputer atau ada salah makan ..... tak tahulah ..... macam tulah Syah, sakit tu ada masa-masanya datang.  Malam tadi malas nak informed mereka Syah tak sihat dan Syah diamkan sahaja dan berdoa agar sakit tu berkurangan dan Syah sempat solat hajat supaya sakit tu reda, Insyallah  pagi nie sudah ok dah.   Ok lah semua sehingga berjumpa lagi dilain Entry doakan agar Syah sihat yer dan Syah juga doakan agar anda dan keluarga sihat dan dilindungi Allah hendaknya. Amin.................

No comments: