Tuesday, December 4, 2012

Akhirnya Duchess Of Cambridge Hamil

04.12.2012, Selasa - Tengahari semalam Isteri kepada Prince William. Duchess of Cambridge telah dimasukkan ke Hospital King Edward VII di tengah London kerana mengalami "Hyperemesis Gravidarun" iaitu pembawakan  budak atau morning sickness yang teruk. Mereka yang mengalami "Hyperemesis Gravidarun" akan muntah secara berpanjangan dan tidak boleh dikawal.  Keadaan ini akan menyebabkan kehilangan air dalam badan yang membawa kepada kekeringan (dehydrated) yang teruk dan boleh mengakibatkan penurunan berat badan. Keadaan Duchess of Cambridge tidak membimbangkan tetapi perlu mendapat perhatian lanjut daripada pihak hospital. Beliau dijangkakan akan berada dihospital berkenaan untuk beberapa hari lagi. 

Dalam masa yang sama juga Istana St James telah mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung kehamilan Duchess of Cambridge seperti berikut :-

“Their Royal Highnesses The Duke and Duchess of Cambridge are very pleased to announce that the Duchess of Cambridge is expecting a baby.”"The Duchess was admitted this afternoon to King Edward VII hospital in central London with hyperemesis gravidarum. As the pregnancy is in its very early stages, Her Royal Highness is expected to stay in hospital for several days and will require a period of rest thereafter.”

Dengan berita kehamilan ini, bayi yang bakal lahir samada lelaki atau perempuan akan menjadi bakal Raja atau Permaisuri Britain dan meletakkannya sebagai pewaris ketiga serta  menjadikan bapa saudaranya Prince Harry turun satu tangga kebawah sebagai pewais keempat. Kelahiran ini merupakan cicit ketiga Baginda Queen Elizabeth II dan jika baginda dipanjangkan umur dan melihat kelahiran ini, ianya akan mencipta sejarah buat pertama kalinya dalam masa 120 tahun raja yang memerintah melihat kelahiran cicitnya yang akan menjadi pewaris tahta.  Terdahulu Queen Victoria dapat melihat   cicitnya King Edward III dilahirkan pada 1894 dan mendiang kemudiannya meninggal dunia tujuh tahun selepas kelahiran cicitnya itu.  Walau bagaimanapun cicit mendiang, King Edward III turun tahta kerana cinta pada seorang perempuan yang ingin dikahwininya yang bernama Wallis Simpson  tetapi tidak direstuai oleh Parlimen Britain.

Sumber : The Gurdian / Royaltynu

No comments: