Wednesday, March 28, 2012

Pergaduhan Besar Di Depan Rawang Residence Syah

28.03.2012, Rabu - Syah sampai ke Rawang Residence hari nie hampir Maghrib kerana Syah balik awak coz petang tadi ke TMTC. Selepas Maghrib sewaktu Syah berehat Syah dengar macam orang menjerit-jerit. Syah ingatkan Chong, jiran sebelah rumah tetapi takkan dia terjerit-jerit macam tu. Bila Syah keluar Syah nampak beberapa orang India sedang bercakap dengan nada yang kuat sambil mencarut "Pundxx, Pundxx". Syah ingatkan mungkin accident dan Syah masuk semula. Tak lama lepas tu lagi kuat suaranya dan Syah keluar dan lihat orang sudah semakin ramai dan mereka ada yang bawa parang. Kejadian nie berlaku di seberang jalan berhadapan rumah Syah. Keadaan nie menyebabkan banyak kereta mengalihkan perjalanan mereka ikut jalan lain kerana tak boleh masuk kerana jalanraya penuh dengan mereka nie.

Syah tanya seorang uncle nie, accident ker? katanya bukan. Rupa-rupanya kat belakang area Rawang Residence Syah tu ada kuil dan adalah beberapa orang dari kawasan luar datang kekuil tu dan mabuk sambil buat kacau kat kuil tu. Jadi atas rasa tak puas hati tu beberapa orang dari kuil tu bergaduh kat tengah jalan dengan geng mabuk tu. Ada orang inform sudah panggil Polis tetapi tak nampak batang hidung polispun sehingga mereka bersurai. Macam nielah keadaan di tempat Syah nie yang majoritinya kaum India. Shukur Alhamdulillah tak berlaku sebarang pertumpahan darah.

2 comments:

sharifah rosidah said...

Syah kat kawasan akak duduk pun ramai india, macam ni lah jadi nya kalau setiap kali mereka mabuk, kita yang tengok pun naik takut.

Anonymous said...

Bukan semua orang India macam tu. Just a few. Jangan kerana setitik nila habis rosak susu sebelanga. Saya pun orang hindu tapi tak macam ini pun. Lagi pun saya keluarga 1 Malaysia. I think people should be less racist and try to make Malaysia a beter place to stay and the Indians (not all of them. just the one who likes to make problem in public( should change and learn to be a better Malaysian.