Saturday, January 21, 2012

Sempurna Tugas hari Ini - Kansai Paint & Gate Light

21.01.2012, Sabtu - Memandangkan Isnin nie dah Gong Xi Fa Cai dan Mulai esok ada kedai yang dah tutup dan Wak Baha ingatkan yang dia hendak Syah standbykan cat, hendak tak hendak terpaksalah beli hari nie juga. Terfikir macam mana takkan nak bawa cat atas bas. Akhirnya Syah kuatkan semangat naik bas dan singgah kedai lampu Wai Kee Lighting, Air-Cond & Electric Trading dulu untuk booking outdoor lamp untuk tembok Syah. Syah beli sepasang Gatelight model 5003/M3L K Arm berharga RM420.0/pcs beserta energy saving bulb 6pcs dengan harga RM10.00/pcs berjumlah RM60.00. Semuanya RM900.00 apa lagi tenyeh credit card untuk dapatkan point disamping kira hutang dulu lah.Ahakssss........... Lampu nie akan dideliver lepas Raya Cina dan Adi anak Wak Baha yang buat wiring rumah Syah akan pasangkan.

Lepas tu dapat buah limau sebungkus ada enam biji tetapi Syah minta kat pekerja Pakistan tu 2 pack. Lepas tu Syah fikir nak kekedai cat dulu dan kemudian call teksi atau cari teksi dan minta dia tunggu dan terus ke Rawang Residence. Fikir punya fikir akhirnya Syah buat pilihan yang kedua tu. Jumpa seorang uncle India bawa kereta sapu dan Syah inform " Saya hendak ke kedai cat di Bt 17 dan minta tunggu sekejap dan lepas tu balik ke rumah saya" Dia setuju dengan caj RM20.00 tetapi jangan lebih 15 minit tunggu katanya. Sebelum tu Syah call kedai cat tu dan tanya berapa lama dia kena sediakan cat dan dia kata 5 minit.

Lalu kami bertolak ke He Chun Hardware (M) Sdn Bhd untuk beli cat jenama Kansai atau nama sebelum nie PAR dan katanya cat no.1 di Jepun. Perancangan awal nak beli ICI tetapi masa survey hari tu dia tak ada ICI kat kedai nie dan minat plak dengan Kansai, ditambah terpikat dengan janji tahan 6 tahun. Setelah sampai Syah tunjukkan code cat yang Syah hendak beli dan ingatkan cat tu dah ada tetapi mereka kena buat bancuhan menggunakan komputer dulu rupanya. Setelah selesai macam biasa nak tenyeh kad dan tiba-tia tak boleh............ Tak tahulah kad Syah masalah ker atau mesin dia, rasanya dia kot sebab kad Syah tak pernah ada outstanding setakat ini, Insyallah tetapi in future tak taulah kan? Syah beli 6 tong cat 5liter dan setin cat minyak 1 liter untuk pintu kayu Syah dengan harga keseluruhan RM625.00.

Syah dah cuak dah kerana uncle tu terpaksa tunggu lama. Sebelah kedai tu ada petrol pump tetapi tak ada ATM dan Syah terpaksa jalan kaki ke Maybank terdekat selama 10 minit pergi balik dalam panas terik dan lintas jalan dengan kereta yang banyak. Nak buat macam mana dan dugaan terima jer lah. Sampai jer terus Syah bayar duit cat dan masa nak jalan Syah hulur dulu duit tambang supaya uncle tu tak tension dan Syah siap tambah RM5.00 lagi supaya bagi dia cool..... Hehehehhe Uncle tu sporting jer rupanya .................Sampai Rawang Residence uncle tu tolong turunkan cat Syah dan dia kata hendak ke rumah orang kahwin lepas nie. Uncle tu berumur 70thun dan penglihatan matanya masih jelas tetapi kalau membaca kena pakai cermin mata, katanya pada Syah. Ya Allah terima kasih kerana permudahkan tugas Syah hari ini.

No comments: