Monday, January 3, 2011

Jalan-Jalan ke SG - 02.01.2011

Syah @ Raffles City Shopping

Pagi nie Muss ajak Syah dan Cd masuk Singapura (SG). Sudah lama Syah tak kesana adalah hampir 10 tahun kot, last masuk bersama Saperi. Muss suka buat sesuatu last minute tapi ikutkan jer lah coz semalam dia kata tak jadi nak masuk SG. Kami bertolak melalui Larkin Sentral menggunakan perkhidmatan Bas Express Johor Baharu - Singapura. Adik Cd, Lan hantar kami ke Larkin Sentral gunakan kereta Muss approx 12:00hrs dan bas kami bertolak agak lewat iaitu jam 13:10hrs kerana katanya ada masalah kesesakan di Tambak Johor. Jam 13:25hrs sampai Tambak Johor dan kami semua turun untuk pemeriksaan pasport. Kemudiannya kami bergesas untuk turun semula mencari bas express tadi untuk meneruskan perjalanan. Jam 13:35hrs bas bergerak memasuki tambak Johor menuju SG. Kami sampai di Woodlands Check Point jam 13:40hrs dan disini banyak tanya sikit kalau dia rasa kita nie semacam jer nak masuk negara dia. Selepas pemeriksaan, sekali lagi kami berlari-lari anak mendapatkan bas express tadi dan jalan main redah jer tapi jumpa gak bas tu dan sebagai panduan ikut jer orang ramai yang satu bas dengan kita kerana mereka kebanyakannya sudah biasa dengan situasi berkenaan. jam 14:15 kami sampai diperhentian terakhir bas berkenaan di Queen Street.

Dari Queen Street kami ke Bugis Street untuk melihat barang-barang souvenir yang dijual disana. Macam-macam ada dan harga kalau convert ke duit kita memanglah mahal tetapi setakat nak beli souvenir murah-murah tu oklah tapi kalau benda yang ada kat Malaysia nak beli kat sini memang lah membazir namanya kerana orang SG pun shopping di Johor Baharu. Dari Bugis Street we all jalan kaki sampai Reffles City Shopping Complex. Muss sempat cari kedai VCD lagi kerana itu memang kegilaan dia. Actually dia hendak cari VCD/DVD lakonan Barbara Streisand, A Star Is Born tapi tak jumpa.

Kami juga sempat melihat dari jauh Tugu Peringatan untuk mangsa-mangsa perang zaman Jepun berhampiran Reffles City. Penat pusing-pusing dan tak larat nak balik semula ke Bugis Street jalan kaki, kami naik MRT atau kan sini panggil LRT. Memanglah beza kalau nak buat comparision exspecially on the services. Bukan nak memuji tapi itulah kenyataannya. Satu masalah kat sini nak beli tiket sebab sistem kat Malaysia dan disini berbeza. We all sempat minta seorang warga Bangladish ajarkan macam mana nak guna mesin tu kerana disini ticket tidak dijual di kaunter. Dari City Hall ke Bugis Station hanya lat satu stesyen jer dan tambangnya $2.00 bersamaan RM4.00. Bila sampai distesyen kita kena pulangkan semula kad tu di mesin dan mereka akan refund $1.00 kepada pengguna dan kalau nak buat souvenir simpan jer lah. Return card dan Refundpun kena guna mesin gak, mereka menggunakan sistem touch card untuk masuk & keluar dan tak ada entrance manual macam kita. Untuk memastikan pengguna memulangkan kad, sebab itu mereka adakan refund. Hehehhehe nampak gayanya mereka disini kurangkan penggunaan tenaga manusia dan bayangkanlah kalau sistem tu mengalami masalah mesti problem kan? Satu yang Syah pastikan di stesyen MRT nie mesti ada Citibank Counter. Sampai stesyen Bugis, Muss belanja kami ice cream $1.00. Jam 17:40hrs kami bertolak balik ke JB dan di Larkin Sentral Abang Ipar Cd, Rosdi fetch kami untuk balik semula ke Seelong Jaya, Senai.

No comments: