Wednesday, January 5, 2011

Dimana Kubur Yap Ah Loy - 05.01.2011

Tentu anda semua masin ingat pada seorang tokoh bernama Yap Ah Loy kan? Semenjak dari sekolah rendah lagi kita telah didedahkan dengan nama ini. Syah pernah terfikir beberapa tahun lepas untuk mengetahui dimana kubur Yap Ah Loy. Pagi ini semasa dalam perjalanan menaiki LRT Putra dari KL Senteral ke Kerinchi, Syah secara tidak sengaja duduk disatu tempat kosong yang orang lain tak mahu duduk. Syah tiba-tiba terjeling pada nota yang dibaca oleh seorang lelaki cina yang pada mulanya Syah ingatkan Melayu. Banyak mengenai sejarah KL dan yang bestnya Syah melihat maklumat berhubung Yap Ah Loy dan terus Syah salin tanpa pengetahuannya.

Yang sempat Syah salin adalah Yap Ah Loy meninggal dunia pada 15.04.1895. Mendiang juga mendapat pengitirafan daripada Maharaja Cina dari Dinasti Ching dan mendapat penganugerahan bangsawan iaitu "Tsoong Yuin Tan Fow". dan yang paling Syoknya dinyatakan kubur mendiang ada di Sungai Besi. Syah sempat search Sungai Besi Chinese Cemetery di Yahoo dan dapat cari tempat tu namanya Kwong Tong Cemetery yang merupakan tanah perkuburan Cina yang terbesar dan tertua di Kuala Lumpur. Dalam maklumat yang Syah cari tu menyatakan Lok Yew juga disemadikan didalam kawasan ini.

Syah sempat bertanya kepada lelaki berkenaan mengenai buku itu tetapi katanya buku itu untuk tourist guide sahaja dan tidak dijual. Banyak info mengenai KL dan tokoh-tokoh sejarah lainnya. Syah tak dapat bercakap lama dengan beliau kerana sudah sampai di Stesyen Kerinchi. Insyallah jika diizinkan Tuhan mungkin satu hari nanti Syah akan bertemu lagi dengan beliau, bolehlah Syah kecek dia untuk photocopy buku tu, Siapa tahu kan ............. Semuanya kuasa Allah.

1 comment:

Anonymous said...

kubur siapa pula di dalam kawasan perumahan angkatan tentera desa tun hussein onn