Tuesday, January 29, 2013

Tuanku Abdul Halim Hadiri Istiadat Konvokesyen Khas dan Majlis Perasmian Kampus Induk KUIN

29 Januari 2013, Selasa :- 

Hari ini Kebwah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah telah berkenan mencemar duli berangkat ke Istiadat Konvokesyen Khas dan Perasmian Kampus Induk Kolej Universiti Insaniah (KUIN).  Majlis yang diadakan di Kuala  Ketil, Baling ini turut dihadiri oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah binti Haji Hamidun. Dalam Majlis yang sama juga, Tuanku Abdul Halim telah berkenaan menyerahkan surat pengisytiharaan Pro-Canselor Perama KUIN kepada adinda baginda dan juga merupakan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Darul Aman,Tunku Bendahara Kedah Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tunku Anuar Ibni Almarhum Sultan Badlishah.

Datuk Dr Afiffudin Omar yang merupakan bekas Timbalan Menteri Kewangan telah dilantik sebagai Pro Canselor II KUIN.  Tuanku Abdul Halim yang juga merupakan Canselor KUIN dalam titah baginda menzahirkan ucapan syabas serta tahniah kepada kedua-dua Pro Canselor yang baru dilanik itu. Diantara titah baginda :-

"Sesunguhnya ilmu dan pengetahuan mereka merupakan khazanah yang tak terilai, khasnya kepada masyarakat negeri ini."

"Beta berharap mereka akan sentiasa bersedia meneroka perkongsian ilmu dengan para ilmuan Insaniah (KUIN) dalam membimbing para pelajar dan masyarakat ke arah membentuk masyarakat berilmu dan bertaqwa.

Menteri Besar Kedah Dato' Seri Azizan Abdul Razak yang turut hadir dalam majlis ini memaklumkan bahawa Kuala Ketil dipilih sebagai lokasi kampus induk KUIN kerana mahukan  Kuala Ketil menjadi sebuah bandar raya satelit bagi daerah Kulim, Bandar Baharu, Baling dan Sungai Petani.

Sumber :- Bernama

No comments: