Tuesday, June 28, 2011

Hampeh ..............Pagi-Pagi Lagi Dah Kena Pau, Hehehehe

28.06.2011, Selasa - Pagi nie Cd balik jam 06:00hrs dan waktu tu Syah diruang tamu kerana tertidur sambil menonton. Pagi tadi sms Arip inform Syah ada di KL kerana biasanya kami pergi kerja sama-sama tetapi dia tak replypun sms Syah. Mungkin dia ada di rumah Firdaus sebab parents Azrin jaga Fikri di HUKM dan stay rumah Firdaus. Tak tahulah Syah, apa-apa jer lah. Selepas Syah, Cd dan Muss bersiap, kami pergi kerja sama-sama dan Muss yang memandu. Muss dropkan Syah di LRT Wangsa Maju. Tiba-tiba Syah terpandang ada dua buah bangku plastik di penghadang jalan. Syah rasa mesti ada orang letak supaya senang nak melintas. Tekaan Syah betul kerana tak lama selepas tu ada seorang pelajar sekolah menengah berbangsa India melangkah penghadang berkenaan dengan memanjat kerusi tu untuk menyeberang jalan. Syah tak sempat ambil gambar budak tu memanjat pembahagi jalan tu. Sebenarnya jejantas ada disediakan tetapi biasalah manusia niekan ada sahaja idea nak cari jalan pintas untuk mendapatkan sesuatu dengan cara yang mudah.

Masa Syah ambil gambar pembahagi jalan tu ada seorang budak lelaki Melayu sekolah rendah tersenyum tengok Syah. Syah tanya sekolah ker dan dia jawap yer............. Tiba-tiba dia kata kat Syah "Nak pergi sekolah tetapi duit tertinggal kat rumah, duit ada tapi tak cukup nak beli sarapan" sambil naik tangga dia tunjukkan duit RM1.00 kat Syah dalam hati kata mesti budak nie nak mintak duit dan Syah senyum dan buat tak tahu jer. Dalam hati nak bagi ker tak lalu Syah seluk poket dan hanya ada limapuluh sen sahaja dan terus Syah cakap kat budak tu " Nah ambik nie jer yang ada" . Dia senyum dan ambil duit tu dan Syah terus jalan takut nanti apatah lagi yang dia nak coz Syah nie cepat simpati dan kesian kat orang.

Sampai office jam 08:00hrs dan jam 09:00hrs Syah ada fisio. Sampai jer kelinik staff fisio tak datang lagi. Adalah 20minit menunggu tiba-tiba datang dua orang staff perempuan dan minta maaf kerana lambat coz jalan jem, katannya. Selepas buat fisio Syah singgah ke Aras 12, Bahagian Akaun untuk check payment Koleksi Desa Kreatif Sdn Bhd yang vendor tu complain tak dapat dan ada error pada E-Invoicing dan ada notes - reject by customer. Kena soundlah Syah sket kat orang akaun pasal Syah tanya payment nie tetapi biasalah buat baik jer ngan mereka. kata mereka sepatutnya vendor boleh semak sendiri dalam melalui sistem. rupa-rupanya DO vendor tak di verify by TM Personnel. Patulah reject dan bila sampai office Syah call vendor dan inform perkara nie dan dia kata ye lahh tak ada chop coz En Saiful minta orang datang ambil invoice dari dia dan orang tu tak bawa cop. Adoi........... vendor-vendor macam-macam hal. Kenalah kita tolong mereka kalau tak nanti kata tak responsif pula kan?. ........... hemmmmm

No comments: