Thursday, September 5, 2013

Gambar Perkahwinan Tengku Mariah binti Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah

(Sila click gambar untuk imej yang lebih besar

05 September 2013, Khamis :-

Syah hendak berkongsi dengan anda semua gambar perkahwinan salah seorang puteri kepada Sultan Terengganu ke-13, Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin III.  Gambar ini diambil pada tahun 1943 sewaktu penaklukan Jepun di Tanah Melayu diera pemerintahan Al-Marhum Sultan Ali atau Tengku Ali ibni Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah yang merupakan salah seorang Sultan Melayu yang dinafikan kedudukannya sebagai Sultan setelah British mengusai semula Tanah Melayu selepas perang dunia kedua.  Almarhum Tengku Ali digantikan oleh Ayahanda Saudaranya , Almarhum Sultan Ismail Nasiruddin Shah ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin III sebagai Sultan Terengganu yang baru. Almarhum Sultan Ismail merupakan Nenda kepada Tuanku Mizan, Sultan Terengganu sekarang dan juga merupakan Yang di-Pertuan Agong Malaysia ke-4 yang memerintah pada 21 September 1965 hingga 20 September 1970.


Pengantin diraja adalah Yang Amat Mulia Tengku Mariah binti Almarhum Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah berkahwin dengan Yang Mulia Tengku Ismail bin Tengku Panglima Perang Tengku Muhammad  ibni Sultan Ahmad 1 (Sultan Pahang). Merujuk kepada gambar diatas dari kiri sekali adalah :-
  1. YAM Tengku Azizah bt Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah
  2. YM Tengku Azizah bt Tengku Muda Ahmad Al-Haji
  3. YM Tengku Dalam Kalthum bt Tengku Wook Khazaki
  4. YM Tengku Hindun bt Tengku Puteh Abdullah
  5. YAM Tengku Kesokma Puri Tengku Wok Aminah bt Sultan Zainal Abidin III
  6. YAM Tengku Wook Artikah bt Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah 
  7. DYMM Tengku Ampuan Besar Tengku Ainon Jamal binti Al-Marhum Sultan Abu Bakar Riayatuddin Al-Muadzam Shah (Sultan Pahang)  yang merupakan permaisuri kepada Sultan Ali.  Beliau adalah adik beradik satu ibu kepada Sultan Ahmad Shah, Sultan Pahang sekarang. Beliau dilantik sebagai Tengku Ampuan Besar Terengganu bermula 25 September 1942 - 16 Disember 1945.  Beliau kemudiannya berpisah dengan Sultan Ali selepas baginda diturunkan dari tahta. Setelah berpisah beliau kembali semula ke Istana Pahang dan kemudiannya berkahwin lain.  Hasil perkongsian hidup dengan Sultan Ali, beliau telah dikurniakan dengan tiga orang cahayamata iaitu Tengku Besar Asiah, Tengku Dato' Azam Khadijah dan Tengku Dato' Iskandar Abu Bakar. Di Pahang beliau dikenali sebagai Yang Amat Mulia Tengku Seri Nila Utama Pahang Tengku Ainol Jamal.  YAM mangkat pada 12.01.2012 jam 05:30hrs di Hospital Tengku Ampuan Afzan dalam usia 84 tahun dan dimakamkan di Makam Diraja Pekan, Pahang.  Al-Fatihan ....... Semuga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman dan beramal solleh.  Amin.
  8. YAM Tengku Nila Puri Tengku Dalam Halimah binti Sultan Zainal Abidin III
Sumber :- Allahyarham Tengku Ismail Su

No comments: