Wednesday, September 29, 2010

Tips untuk mengelakan Perut Buncit - 29.09.2010

Tips ini Syah ambil dari FB Entry Kak Roha Top dealer Herba Prima (Produk Keluaran Datuk Dr Rozmey atau lebih dekenali sebagai DDR) untuk dikongsi bersama anda semua. So kepada anda yang ingin menurunkan berat badan dapatkan diet Jusmate 5 untuk merealisasikan impian anda menjadi kenyataan seperti yang berlaku pada Syah. Terima kasih Kak Roha dan DDR yang banyak membantu Syah mencapai apa yang dicita-citakan. Jika anda semua bermint dan ingin membuat pertanyaan mengenai produk ini boleh hubungi Syah di 013 335 2102 atau sahiyar@tm.com.my

1 - Makan Dengan Perlahan

Elakkan makan secara berdiri dan cuba kunyah dengan perlahan kerana makanan yang tidak dihadam sempurna akan menimbulkan banyak gas. Ketika anda menelan terlalu gelojoh, udara tertahan dalam usus dan membentuk gas yang dapat mengakibatkan penggelembungan perut. Oleh yang demikian duduklah ketika makan dan kunyahlah (dan telan) makanan secara perlahan-lahan.

2 - Kurangkan Pengambilan Garam

Terlalu banyak garam hanya menambahkan lagi sodium dalam badan dan melambatkan pengeluaran air keluar dari sel. Akibatnya perut akan terase penuh dan buncit.

3 - Jangan Minum Arak

Aku tahu, sebagai umat Islam memanglah tidak boleh minum arak kerana agama sudah menegahnya, tapi peringatan ini ditujukan khas buat mereka yang bukan beragama Islam. Jangan minum arak jika anda tidak mahu perut anda buncit.

4 - Jangan Minum Teh

Daun Teh boleh mengakibatkan protein daripada makanan mengeras dan sukar dicerna.

5 - Jangan Tidur Selepas Makan

Makanan yang baru diambil pastinya tidak dapat dicerna dengan sempurna dan boleh mengakibatkan penghasilan gas dan ketidakselesaan perut. Beri masa kepada perut sekurang-kurangnya 2 jam sebelum melabuhkan kepala di atas bantal.

6 - Jangan Mandi Selepas Makan

Mandi selepas makan hanya akan mengurangkan kadar pengaliran darah ke kawasan perut. Ini akan melemahkan perjalanan sistem pencernaan anda. Seboleh-bolehnya mandilah dahulu sebelum makan.

7 - Minum Banyak Air

Jika perut penuh disebabkan oleh air, anda sebenarnya dapat mengurangi masalah ini dengan minum lebih banyak air. Ini akan mencairkan konsentrasi sodium dalam tubuh sekaligus meningkatkan jumlah air yang dikeluarkan dari sistem tubuh. Jangan kurangkan pengambilan air ketika berdiet, kerana banyak bahan yang sukar dicernakan hanya akan menyebabkan perut menggelembung jika kekurangan air.

8 - Hindari Sembelit,ambil lebih serat

Sembelit, atau bahasa pasarnya 'penyakit susah nak berak' hanya akan membuatkan stok tahi berkumpul-kumpul dalam usus. Akibatnya perut terasa bertambah besar. Untuk merangsang isi perut, tingkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayuran, amalkan secara berterusan untuk menghindari fermentasi dan pengeluaran gas yang berlebihan.

9 - Bersenam

Bersenam membantu menggerakkan cairan (fluid) dalam perut, disamping meningkatkan lagi kecekapan sistem pencernaan. Fokus kepada senaman berorientasikan aerobik (kardio).

10 - Rajin-rajinlah bersendawa

Namun tak bermaksud anda boleh bersendawa dihadapan rakan-rakan, teman lelaki/wanita yang baru dikenali, atau di tempat-tempat awam kerana amalan tersebut sungguh tidak senonoh. Cover cover lah sikit ok?

1 comment:

Anonymous said...

entah mengapa... kalo melihatkan gambar lama tu, Syah nampak lebih kacak bila berisi sikit..anyway yg penting sihat..