Monday, September 20, 2010

Nik Aziz Lawat Keluarga Allahyarham Datuk Sosilawati - 20.09.2010

Hari ini Menteri Besar (MB) Kelantan, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat telah meluangkan masa melawat keluarga Datuk Sosilawati Lawiya di Taman Harmonis, Gombak untuk mengucapkan takziah atas kepemergian orang yang mereka sayangi. Turut serta bersama rombongan YAB Dato’ MB adalah Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

“Dia mati teranaya, oleh itu kita doakan segala dosa-dosanya minta Tuhan ampunkan dan pahalanya minta dilipatgandakan” kata YAB Dato' MB kepada pemberita di kediaman Allahyarham.

Hasil siasatan polis mendapati Allahyarham Datuk Sosilawati Lawiya dipercayai telah dibunuh dengan kejamnya pada malam 30.08.2010 bersama tiga individu lain iaitu pemandu peribadinya Kamaruddin Shamsuddin (44 tahun), Pegawai Bank CIMB Kampung Baru, Noorhisham Mohammad (38 tahun) dan Peguam peribadi, Ahmad Kamil Abdul Karim (32 tahun). Kempat-empat mereka telah dipukul hingga mati sebelum dibakar dan abu mereka dibuang kedalam sungai berhampiran Ladang Gadong, Banting, Selangor. Kesemua mangsa dilaporkan hilang semenjak 30.08.2010 selepas dikatakan ke Banting atas urusan pembelian tanah di Pulau Pinang dengan suspek utama kes ini iaitu seorang peguam dan juga broker tanah berbangsa India yang menggunakan gelaran Datuk palsu. Pihak polis telah menahan 12 individu yang terlibat dalam pembunuhan ini. Pihak polis telah menemui cebisan tulang dibeberapa lokasi berdasarkan keterangan suspek yang merupakan pekerja ladang peguam berkenaan. Walau bagaimanapun keputusan profil DNA mangsa masih belum dikeluarkan lagi oleh Jabatan Kimia kerana mereka perlu menjalankan beberapa ujian selanjutnya yang mengambil sedikit masa.

No comments: