Wednesday, July 24, 2013

Raja Mohd. Zulfahmi Dipenjara 15 Tahun

24 Julai 2013, Rabu :-


Mahkamah Seksyen Kota Baharu semalam menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun kepada seorang kelindan lori, Raja Mohd. Zulfahmi bin Raja Zainal Abedin, 28 tahun kerana didapati bersalah menyebabkan kematian bonda saudaranya Allahyarhamah Wan Kelthun binti Wan Hussain. Raja Mohd. Zulfahmi juga diarah membayar kos pendakwaan sebanyak RM1,000.00.  Jika gagal membuat bayaran, hukuman tambahan enam bulan penjara akan dikenakan.

Menurut fakta kes, kejadian berlaku pada 04 September 2012 dimana pada hari tersebut Allahyarhamah Wan Keltum yang berusia 68 tahun dari Kampung Jebak Jeram, Pasir Putih, Kelantan berada dirumah anaknya bagi membantu mereka memasak untuk satu majlis kenduri. Allahyarhamah Wan Keltum kemudiannya balik kerumah beliau yang jaraknya hanya 100 meter sahaja dari rumah anaknya untuk mengambil sudip. Disebabkan curiga kerana Allahyarhamah Wan Keltum tidak kembali semula kerumah anaknya, cucu beliau telah kerumah berkenaan untuk mencari neneknya. Sesampai sahaja kerumah Allahyarhamah, cucunya mendapati Allahyarhamah Wan Keltum telah mati dalam keadaan berlumuran darah.

Siasatan polis mendapati Raja Mohd. Zulfahmi telah memasuki rumah bonda saudaranya melalui tingkap untuk mengambil wang dibilik Allahyarhamah Wan Keltum yang diletakkan didalam lipatan kain sembahyang. Ketika hendak keluar dari rumah berkenaan, beliau terserempak dengan bonda saudaranya yang kebetulan balik kerumah dan merampas sudip kayu dari tangan bonda saudaranya dan menolak bonda saudaranya hingga jatuh. Raja Mohd. Zulfahmi kemudiannya memukul kepala bonda saudaranya menggunakan sudip kayu berkenaan dan mengambil gelang tangan emas Allahyarhamah sebelum beredar dari kawasan berkenaan. Kejadian dianggarkan berlaku diantara jam 11:00hrs hingga 13:00hrs.

Tangkapan dibuat oleh pihak berkuasa pada keesokan harinya.  Raja Mohd. Zulfahmi  telah didakwa mengikut seksyen 304(a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara 30 tahun dan boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan. Hakim Mohd. Yusuff Yunus menjatuhkan hukuman berkenaan setelah menerima pengakuan bersalah Raja Mohd. Zulfahmi.

Sumber :- Kosmo

2 comments:

Anonymous said...

tak related pon kes ni dgn blog ni?? sbb name dia Raja ke ape??

Nurfaezah Abdullah said...

darah diraja ke org biasa ke, kalo bersalah tetap dihukum.