Tuesday, July 30, 2013

Majlis Raja-Raja Melayu Tetapkan Tarikh Melihat Anak Bulan Syawal


30 Julai 2013, Selasa :-

Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu dalam kenyataannya semalam melalui Bernama memaklumkan bahawa Majlis Raja-Raja Melayu telah menetapkan tarikh melihat anak bulan Syawal akan diadakan pada petang Rabu bersamaan 29 Ramadhan 1434. Majlis Raja-Raja Melayu juga telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh Hari Raya Puasa bagi tahun 2013 adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab. Pada sebelah malamnya pula Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu akan mengumumkan tarikh sambutan Hari Raya Aidilfitri  kepada warga Malaysia melalui siaran langsung di radio dan televisyen seluruh Malaysia.

Lokasi melihat anak bulan adalah di Pontian Kecil, Johor; Kompleks Falak A-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara, Melaka; Telok Kemang, Port Dickson, Negeri Sembilan; Bukit Melawati, Kuala Selangor, Selangor dan Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam di Selangor; Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru, Manjong, Perak dan Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh, Pulau Pinang.

Lokasi lain ialah Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda; Pemandangan Indah, Pulau Langkawi dan Menara Alor Setar di Kedah; Bukit Besar, Kuala Terengganu; Bukit Geliga, Kemaman; Pulau Perhentian, Besut dan Balai Cerap KUSZA, Mukim Merang, Setiu di Terengganu; Bukit Peraksi, Pasir Puteh; Bukit Kampung Tembeling, Mukim Manjur, Daerah Olak Jeram, Kuala Krai dan Menara Bangunan SEDC, Jalan Tengku Putera Semerak, Kota Baharu di Kelantan.

Tempat lain pula ialah di Tanjung Lubang, Miri; Teluk Bandung, Kuching dan Tanjung Batu, Bintulu di Sarawak; Balai Cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil, Putatan, Sabah; Bukit Tanjung Batu, Nenasi; Gunung Berincang, Cameron Highlands dan Bukit Pelindong, Kuantan di Pahang; Tingkat 13, Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan, Menara Kuala Lumpur, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat, Perlis.

Sumber :- Bernama

No comments: