Monday, February 28, 2011

Poslaju .............. dan Ayie Datang Rumah

28.02.2011, Isnin - Hari nie Syah tak puasa sebab rasa tak berapa sihat. Ingatkan hendak cuti jer tetapi Syah gagahkan badan kerja coz kat rumah bukan ada sapa-sapa pun. Minggu lepas Syah jumpa tenant Syah dan minta dia sms address office dia untuk Syah hantar Agreement walau bagaimanapun sampai la nie tak ada sms dan Syah cari sendiri alamat dia pagi tadi dengan menelefon 103 untuk dapatkan no phone company dia dan call company dia untuk dapatkan alamatnya. Selepas tu Syah hantar dokumen tu menggunakan perkhidmatan Poslaju di TM pagi tadi dan Syah tunggu sampai petang mereka tak datang untuk collect duit lalu Syah turun ke -3 untuk buat bayaran. Rupa-rupanya ada extra charges. Harganya RM5.80 tetapi ada delivery charge RM5.00. Syah inform mengapa kena ada caj tu sebab Syah hantar sendri dan staf tu inform Syah memang ada caj tu walaupun Syah hantar sendiri dan sepatutnya mereka yang ambil sendiri daripada Syah. Lalu Syah ambil semula dokumen tu dan hendak hantar sendiri ke Pejabat Pos Besar, KL. Masa dalam LRT seorang posman call Syah bahawa dia sudah ada di office Syah hendak claim duit dan Syah kata Syah tak jadi hantar dan dia kata sudah buka bil kena bayar juga. Syah inform, Syah ada di poslaju Pejabat Pos Besar KL dan Syah tanya mengapa ada caj sebab dulu tak ada dan dia macam faham dan Syah letak phone. Nak caj apa dah lah Syah sendiri hantar kepada mereka dan nak caj pula. Apa-apa tah sebab tu Syah ambil semula dokumen tu. Actually pos laju tu untuk urusan rasmi TM dan dulu we all boleh hantar dokumen peribadi tetapi kena bayar sendiri tetapi hari nie dan......... dan......... ada caj lain pula, Pas tu service mereka lambat dan kami selalu katakan Poslambat bukan Poslaju.

Petang tadi approx jam 19:00hrs Syah tunggu kawan Syah, Ayie yang on the way ke Putrajaya dari kampungnya di Alor Star, Kedah. Ayie inform nak singgah rumah Syah dan dia minta Syah tunggu di Pekan Rawang dan Syah minta dia tunggu di KTM Rawang. Sampai rumah hampir Maghrib. Syah sempat buatkan Green Apple Celery Juice untuk Aie dan Syah. Selepas Insyak, Syah dan Ayie makan di kedai makan Taman depan Rawang Residence Syah. Syah belanja Ayie
Horlic Ice dan Nasi Goreng Ikan Masin manakala Syah makan horlic O Kosong dan Mee Goreng Sayur Basah. Ingatkan tak nak makan tapi akhirnya makan juga. Semuanya RM10.80. Selepas makan Ayie hantar Syah balik dan lepas tu dia bertolak ke Putrajaya. Dia kena balik cepat coz kunci rumahnya tertinggal di kampung dan terpaksa suruh housemate dia tunggu sampai dia balik dan jangan tidur dahulu.

No comments: