Sunday, February 20, 2011

Kesihatan Syah

20.02.2011, Ahad - Hari Nie rasa tak sihat sedikit kerana :-
  1. Sembelit dan tak buang air besar semenjak semalam
  2. Sakit tekak
  3. Mata rasa sakit (kadangkala)
  4. Rasa sakit (masa-masa tertentu) di Testis Syah

Sembelit : Semenjak semalam Syah tak buang air besar. Ini mesti masalah sembelit. Takut juga sebab pengalaman sebelum nie kalau sembelit memang rasa nak menangis kalau buang air besar kerana terpaksa meneran dan iannya tak mahu keluar dan Syah akan rasa sakit dibahagian berkenaan. Shukur Alhamdulilah pagi nie Syah buang air besar dan taklah susah sangat macam biasa.

Sakit Tekak : Semasa makan di Flaming Steamboat malam Jumaat lepas, Syah makan sedikit kacang goreng ABC dan rasa melekat kat anak tekak dan rasa pahit tu sampai pagi semalam, So Syah masa Syah berus gigi Syah berus bahagian dalam mulut berhampiran anak tekak dan rasa tu masih ada. Syah korek dengan tangan bahagian anak tekak sebelah kiri dan buat macam kita nak keluarkan kahak. Tengahari tu rasa pahit tu sudah hilang. Tapi since malam tadi tekak Syah sakit mungkin terluka kot dan rasanya macam orang kena ulser. Mungkin terkena berus gigi atau kuku Syah yang agak panjang. Oklah tu nanti

Mata : Syah ada masalah dry eye. Pagi tadi mata rasa kering dan Syah cuci muka dan kenakan air pada mata. Masa solat subuh tadi ada rasa berdenyut atau rasa mata ditekan sedikit disebelah kiri Syah. Dulupun ada rasa macam nie tapi akan hilang dan ok semula. kadangkala kelopak mata atas atau bawah Syah bergerak (vibrate) Dr kata itu aktiviti otot dikawasan tu dan biasanya akan hilang sendiri. Memangpun dia hilang sendiri tanpa kita sedari. Tapi kadangkala iannya berulang kembali.

Testis : Semenjak minggu lepas kadangkala bila Syah buat sedikit pergerakan akan rasa sakit dibahagian Testis Syah. Tak tahulah mungkin tersalah tidur atau epididymis Syah bengkak lagi ker. Pagi tadi ada rasa sakit sedikit semasa buang air besar dan masa Syah bergerak (ada masanya bukan setiap masa). Sakitnya macam dulu tu tapi sedikit sahaja rasa sakit di testis hingga peha kiri, sekejap jer sakitnya. Kadangkala tu terasa dibahagian perut kiri sebelah ari-ari. Sakit nie kadangkala ok tapi akan berulang tak kira masa. Tapi tak apalah ok lah tu nanti dan Syah sentiasa berdoa agar diberikan kesihatan yang baik.

Pagi nie Syah rasa macam nak demam mungkin disebabkan sakit-sakit kat atas tu. Apa-apapun hidup harus diteruskan selagi kita bernyawa. Syah sentiasa berdoa selepas solat agar disembuhkan segala kesakitan Syah. Shukur Alhamdulilah Allah sentiasa melindungi Syah. Sekejap lagi nak ke Pasar Tani Danau Kota berhampiran KL Residence Syah. Pagi tadi Kak Lang Ella call dan Muss & Cd belum balik lagi dari rumah Zul.

No comments: