Sunday, February 20, 2011

Hiba Tengok Kucing Tu

20.02.2011, Ahad - Sewaktu Syah on the way ke Pasar Tani tadi terjumpa seekor kucing dan dua anaknya dilorong kaki lima sebuah kedai. Rasanya Cina kedai tu punya kucing kot sebab Syah tengok ada kotak dan makanan kucing kat depan kedai tu. Dari jauh tengok kucing tu sebahagian bulunya bewarna kuning begitu juga dengan anak-anaknya. Kucing tu nampak macam tak sihat dan baring dengan anaknya depan tangga naik ke kedai bahagian atas. Ada beberapa orang yang hendak naik ke atas tak nampak kucing tu dan terpijak sedikit. Kucing tu tengok jer orang tu. Masa balik ke rumah jumpa lagi kucing tu dan nampak macam ada najisnya kat tepi dia. Mungkin kucing tu tak boleh jalan kot dan ada masalah masa hendak beranak, sebab tu cina kedai tu letakkan Iodin. Tak tahu apa masalahnya dan Syah hiba sangat tengok kuciong tu. Tapi Syah tak mampu nak tolong dia cuma simpati dan berdoa agar Allah selamatkan kucing tu. Itu sahaja yang mampu Syah buat.

Syah tak bawa kamera tadi, kalau tidak boleh Syah tunjukkan keadaan kucing tu. Sebenarnya Syah rasa hiba sebab teringat kucing Syah semasa di Country Homes, Si Gemuk yang mati di Animal Medical Center kerana Kanser dan dia juga tak boleh berjalan dan hanya mengesot sahaja. Teringat juga kepada Almarhumah Bonda Syah yang mangkat sewaktu memputerakan adinda Syah dan kedua-duanya dijemput Mengadap Yang MAHA ESA. Waktu tu usia Syah dibawah satu tahun dan Syah tak pernah ingat siapa bonda Syah cuma tengok gambarnya sahaja. Syah pula selepas tu dibesar dan dididik oleh Kedua Nenda sebelah Ayahanda Syah dengan penuh kasih sayang dan kemewahan, iaitu Al-Marhum Ahmad Al-Haj dan Al-Marhumah Maharum Al-Hajjah yang Syah panggil Mak. Kalau ibunya kucing tu mati, siapa nak jaga anaknya tu, kesiannya............... Semuga Allah selamat dan sembuhkan ibu kucing tu. AMIN.

Dipasar Tani tadi Syah nampak ada buah Dragon Fruit, terus Syah beli dengan harga RM10.00 untuk 5 biji, 2 pcs of popiah basah RM1.00 dan beli Soya Bean RM1.50. Susah nak dapat dragon fruit kat Pasar Tani Danau Kota tapi hari nie ada pula. Kat office Jumaat lepas, Syah pesan Dragon Fruit RM10.00 dengan Uncle jual buah dan hari Isnin nanti dia bawakan. On the way balik KL Residence, Syah singah kedai Mamak makan Urtabam dan Horlic O semuanya RM3.40.

No comments: