Tuesday, February 15, 2011

Tuanku Mizan Hadir Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan 2011

15.02.2011, Selasa - Hari ini Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainaln Abidin ibni Almarhum Sultan Mahmod Al-Muktafi Billah Shah dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahiran telah berkenan menghadiri Majlis Sambutan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di Wilayah Persekutuan Putrajaya. Tema sambutan Maulidur rasul pada tahun ini adalah 1 Malaysia 1 Ummah. Turut serta dalam majlis ini adalah Perdana Menteri Malaysia dan Isteri, Timbalan Perdana Menteri dan Isteri, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

Dalam program sambutah Maulidur Rasul pada tahun ini, seramai 114 kontijen telah mengambil bahagian yang terdiri daripada kontijen kerajaan, badan berkanun, swasta, pertubuhan bukan kerajaan dan sekolah dengan jumlah 10,315 orang peserta. Para peserta berarak sejauh 2.4km bermula dari Dataran Putra hingga Qiblat Walk, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Dalam titah baginda, baginda menekankan pentingnya untuk memupuk perpaduan dikalangan umat Islam khususnya dan Masyarakat amnya. Sikap perkauman yang sempit haruslah dihindarkan sebelum iannya membarah dalam masyarakat untuk memasti perpaduan diantara kaum. Baginda berharap agar masyarakat dapat membina negara dengan nilai kasih sayang dan persefahaman serta jangan sesekali mengadaikan perpaduan dan keharmonian demi untuk mencari keuntungan yang sementara. Titah baginda lagi, dengan adanya sambutan seperti ini, ianya memberi makna tersendiri kepada seluruh umat islam dan membuktikan kecintaan umat islam kepada junjungan kita Nabi Muhammad s.a.w. serta masyarakat dapat menghayati sejarah dan perjuangan Rasulallah menegakkan syiar Islam. Baginda mengambil contoh nilai-nilai murni dalam keperibadian dan kepimpinan Rasulallah yang boleh dijadikan panduan dalam menyatukan umat manusia dan ianya pasti berjaya dilaksanakan jika semua pihak melakukannya dengan penuh keikhlasan.

No comments: