Sunday, January 3, 2010

Amy Wedding - 02.01.2010

Today Syah attend wedding Amy & Nafis di Kompleks Sukan Bandar Tun Razak, Cheras. Aturcara majlis bermula jam 12:00pm - 04:00pm. Syah, Muss, CD dan Nadia sampai lebih kurang jam 12:45 dan balik jam 04:53pm.
Syah dihadapan pentas yang menempatkan pelamin dan meja makan utama. Ok tak baju baju batik Syah, kawan tolong belikan dari indonesia.
Nafis dan Amy diatas singahsana raja sehari mereka. Bak kata orang tua-tua, nampak bagai pinang dibelah dua. Syah doakan semuga perkahwinan Amy kali ini akan kekal abadi selamanya dan dikurniakan anak-anak yang soleh. Amin.
Inilah yang dinamakan tradisi lama dilupa jangan bak kata Hang Tuah "Takkan Melayu Hilang DiDunia". Upacara persandingan ini dilengkapkan lagi dengan persembahan silat dihadapan kedua mempelai. Untung pengantin tak kena sompong masa naik ke pelamin. Tau tak apa tu sompong. Sompong tu istilah dimana pengantin lelaki akan diarak dengan didukung diatas bahu. Haaa.............. mesti anda semua ada yang tak pernah tengok kan? Sekarang dah modern mereka tak buat lagi.
Bersiap sedia untuk upacara merenjis oleh ibubapa pengantin dan tetamu.
Upacara merenjis didahului oleh kedua ibubapa Amy dan Nafis diikuti oleh para tetamu jemputan.
Amy Parents - Aunty Tina @ Kartinah Hj Hussin dan Uncle Nordin Hj Pilus. Nampak penat mereka tapi uncle sempat karaoke lagi bagi menghiburkan tetamu. Uncle memang aktif, masa anak Kak Ngah Faziah bertunag hari tu dia jadi jurucakap.
Nafis, Epol dan Amy. Epol adalah anak sulung Amy pada perkahwinan pertamanya. Mereka bercerai kerana dah tak ada jodoh. Sekarang Amy telah menemui Prince Charmingnya. Jodoh, Ajal dan Maut tu kan ditangan Tuhan. Kita hanya merancang tapi DIA yang menentukannya.
Kenangan sekeluarga bersama pengantin di atas pelamin.
Memang dah jadi culture kalau ada majlis kahwin tak sah kalau tak ada upacara potong kek. Tu diaaaaaaaaaaaaaa ..... tiga tingkat keknya. Actually kek cream nie Syah tak suka makan tapi yang nie lain sket. Tak tahu macam mana sedap sangat rasanya. Betul tak tipulah. Very.... 3 kali Syah tambah.
Amboi-amboi kedua mempelai mendendangkan lagu untuk hadirin sebagai tanda penghargaan. actually Nafis nie sebenarnya nampak malu-malu plak dia. Pemalu orangnya kot. Nape Yek ..............pengantin mana bole malu-malau tetapi malu-malu mau boleh?. hehehehe. SELAMAT PENGANTI BARU AMY & NAFIS.

No comments: