Saturday, August 28, 2010

Sultan Selangor Murka - 28.08.2010

Sultan Selangor,DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj telah menzahirkan kemurkaan dan rasa dukacita Baginda terhadap tindakan Ahli Parlimen Serdang, YB Teo Nie Ching yang telah memasuki dewan solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral. Dalam insiden yang berlaku pada malam Ahad lepas 22.08.2010, YB telah memasuki dewan solat surau berkenaan untuk menyampaikan sumbangan hari raya dan sempat menyampaikan "tazkirah" kepada para jemaah selepas Solat Terawikh. YB juga tidak menghormati rumah ibadat orang Islam kerana tidak menutup aurat, sesuatu yang tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang wakil rakyat yang perlu tahu what do and dont. Dimana penasihat-penasihat YB Teo sehingga terlupa akan perkara utama seperti ini atau mereka sahaja ingin memerangkap dan menganaya YB Teo?

Sehubungan dengan itu, pihak Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) telah menjalankan siasatan dan perkara berkenaan didapati memang berlaku. Tindakan awal diambil oleh MAIS adalah mengambil alih dan menguruskan pentadbiran surau berkena serta merta. Selain daripada itu MAIS juga telah menghantar surat amaran kepada YB Teo berhubung insiden berkenaan. Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd. Isa dalam kenyataannya akhbarnya memaklumkan agar semua wakil rakyat bukan Islam untuk tidak mengulangi perbuatan yang sama serta menggesa supaya semua pihak termasuk parti politik agar lebih sensitif dengan perasaan umat Islam disamping menjunjung titah perintah Sultan Selangor bagi menjaga kesucian institusi masjid dan surau di Selangor.


Insiden seperti ini bukanlah pertama kali berlaku di Selangor kerana pada Ogos 2009, Exco Selangor, YB Dr. Xavier Jayakumar telah berucap dalam majlis berbuka puasa di dewan utama Masjid Taman Sri Andalas yang telah menimbulkan rasa tidak puas hati dikalangan masyarakat Islam. Manalah Tuanku Sultan sebagai Ketua Agama Islam di Selangor Tak Murka seolah-olah perkara ini dipandang remeh oleh pihak-pihak tertentu sehingga ianya berulang lagi dalam bulan Ramadhan yang suci ini.

No comments: