Sunday, August 29, 2010

Aktiviti Sabtu Syah - 28.08.2010

Semalam Syah ada appointment dengan May Tan di NY, The Boulevard, Mid Valley jam 04:00pm untuk E&N Treatment. Syah tumpang Muss sampai Ampang Park coz dia nak bayaran credit card di Citi Bank. Treatment selesai hampir jam 06:30pm. So Syah ke Surau Jaya Jasco Mid Valley untuk solat Asar dan kemudiannya window shopping dan menonton persembahan muzik traditional yang diadakan di Mid Valley sebagai salah satu program bulan Ramadhan mereka. Selesai sahaja perembahan sudah hampir waktu berbuka puasa dan Syah beli roti dan mineral water.
Orang Ramai yang keluar dan masuk ke surau dan ada juga yang menunggu giliran diluar kerana Surau penuh untuk mengerjakan Solat Maghrib.


Di surau JJ yang luas dan besar ini Syah menunggu waktu berbuka puasa. Masa berbuka Syah lihat budak sebelah Syah tu tak bawa air so Syah beri satu mineral water 600ml pada dia coz Syah memang beli lebih. Dia ucapkan terima kasih dan kemudian bertanya berapa yer bang? Syah cakap saya memang ada spare lebih tak perlu bayar. Dia inform Syah, saya sebenarnya nak solat dulu dan berbuka kemudian, mungkin dia malu kot dan tak mahu orang ingat dia tak ada duit nak makan? Agaknya ler..........Heheheh muka skima macam student U. Syah senyum sahaja. Beginilah keadaan di pintu masuk surau yang sentiasa penuh dengan pengunjung mall yang ingin menunaikan waktu solat maghrib, kerana waktu magrib kan pendek dan hanya ada lebih kurang satu jam sahaja sebelum waktu Insyak. Haaaa sapa kata anak-anak muda atau orang yang jalan-jalan atau lepak kat shopping complex tak sempat nak solat. Gambar atas tu buktinya betapa sesaknya surau di Shopping Complex apabila tiba waktu solat.

Lepas solat Syah cari tempat duduk untuk makan roti yang Syah beli tadi. Roti tu ada macam-macam kacang dan kismis dalamnya tak tahu nama apa tapi kalau Syah ke Mid Valley mesti beli roti itew? Lepas makan roti macam biasa makan ubat. Kemudian Syah menonton persembahan tarian asli yang diadakan jam 08:00pm di Mid Valley. Memang best dan menghiburkan persembahan kebudayaan ini. Lepas habis show, Syah ke Surau untuk Solat Insyak. Selepas solat Syah ke Metrojaya beli stokin dan T-shirt dalam, semuanya RM34.90. Lepas tu Syah balik nak teksi ke LRT Abdullah Hukum untuk ke Melati.Sampai rumah jam 11:00pm.
Sampai rumah mandi dan online sekejap. Lepas tu keluar ke Danau Kota Uptown kerana nak cari sedikit makanan sebab rasa lapar pula coz hanya makan roti sahaja tadi.Gambar diatas tu menunjukkan keadaan jalan menunu ke Uptown tu. Sesak gila, Jam tak bergerak. Kalau anda hendak ke Danau Kota Uptown pastikan jangan masuk ke area uptown kalau jenis yang tak sabar.Heheheheh..........
Sampai di Uptown Syah beli jagung bakar dan Salted Pistachios, mineral water Syah bawa dari rumah. Beli jagung tu satu jer dan yang kat atas tu gambar Syah ambil kat gerai. Sambil dengar orang berkaraoke Syah duduk makan sekejap. Lepas tu jalan-jalan lihat gelagat orang ramai. Di Uptown Danau Kota nie selain boleh beli baju/seluar/kasut/perhiasan rumah anda juga boleh mengurut kaki dengan OKU, makan/minum di food court, membayar zakat dan ber karaoke. Ditepi jalan pula banyak gerai-gerai steamboat/makanan/minuman, dulu DBKL tak beri mereka berniaga sekarang banyak pula Syah tengok gerai-gerai kecil dibuka dikawasan itu atau mungkin untuk bulan puasa sahaja kot? Tak tahulah? Sampai rumah tengok Muss dan Cd sudah balik, dari rumah Kak Ngah Faziah, Muss on line dan Cd menonton Tv. Balik rasa lapar dan Syah makan mee segera kira sahurlah tuh. Sebelum subuh Syah bangun untuk minum sahaja.

No comments: