Wednesday, April 24, 2013

Almarhum Sultan Abu Bakar (Johor) Melawat Turki

Salah satu pemandangan didalam Istana Yildiz di Istambul. Istana ini dibina pada akhir abdad ke-19 dan awal abad ke-20. Iannya merupakan tempat persemayaman Sultan Turki dan kaum kerabat diraja. Yildiz membawa maksud "Bintang".

24 April 2013, Rabu :-

Tahukah anda bahawa pada 24 April 1893, Sultan Johor, Almarhum Sultan Sir Abu Bakar ibni Almarhum Daing Ibrahim dan rombongan telah melakukan kunjungan hormat kepada Sultan Turki, Sultan Abdul Hamid II di Istana Yildiz, Istambul. Dalam kunjungan ini Sultan Abu Bakar telah dikurniakan Darjah Utama Khilafah Othmaniyyah yang merupakan bintang kebesaran Osmanieh Kelas 1 manakala Syed Mohammed Al-Sagoff dan  Kapten F. De Vee Creighton yang merupakan ADC Komandan Johor Military Force menerima pingat kebesaran Medjidie Kelas ke-2, Dr. Nightingale menerima pingat kebesaran Osmanieh Kelas ke-3 dan Setiausaha Sulit  Sultan Abu Bakar, Inche Kasim menerima pingat kebesaran Medjidie Kelas ke-3.


Sultan Abu Bakar dan rombongan telah diberi sambutan meriah dan mendapat penghormatan daripada Sultan Turki sewaktu baginda berada di Turki.  Atas titah perintah Sultan Abdul Hamid II, Sultan Abu Bakar telah diiringi oleh General Ahmed Ali Pasha dan pasukan berkuda sepanjang Sultan Abu Bakar dan rombongan berada di Turki.

Sumber :- Kesultanan Johor / Loveisspeed.blogspot.com

No comments: