Wednesday, May 21, 2014

Tunku Bendahara Kedah Darul Aman / Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Darul Aman Selamat Dimakamkan

21 May 2014, Rabu :- 

Istiadat Permakaman Almarhum Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tan Sri Tunku Annuar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Badlishah, Tunku Bendahara Kedah Darul Aman / Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Darul Aman telah selamat disempurnakan pada jam 17:20hrs tadi di Makam Diraja Langgar dengan penuh adat istiadat diraja negeri Kedah Darul Aman. Turut serta menzirahi jenazah Almarhum adalah Raja Perlis, Duli Yang Maha Mulia Tuanku Syed Sirajuddin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra ; Raja Perempuan Perlis, Duli Yang  Maha Mulia Tuanku Tengku Fauziah Binti Almarhum Tengku Abdul Rashid dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Puan Besar Perak Darul Ridzuan, Tuanku Zara Salim.  

Bonda Almarhum Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tan Sri Tunku Annuar Al-Haj, Tengku Asmah binti Almarhum Sultan Badrul Alam Shah adalah anakanda kepada Sultan Terengganu ke-14 yang memerintah Terengganu pada 1920 hingga 1942 manakala Ayahanda Raja Perempuan Perlis, Tengku Abdul Rashid ibni Almarhum Sultan Badrul Alam Shah adalah adik beradik dengan Tengku Asmah. Almarhum dan Raja Perempuan Perlis adalah sepupu. Manakala Tuanku Abdul Halim adalah adik beradik berlainan bonda dengan Almarhum Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tan Sri Tunku Annuar Al-Haj.

Takziah diucapka kepada keluarga Diraja Kedah diatas kemangkatan Almarhum Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tan Sri Tunku Annuar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Badlishah, Tunku Bendahara Kedah Darul Aman / Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Darul Aman semuga kalian tabah menghadapi dugaan ini.

Al-Fatihah ........... Semuga Rohnya Almarhum Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tan Sri Tunku Annuar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Badlishah ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman dan beramal solleh. Amien.

Kasih sayang seorang abang terhadap adiknya. Kelihatan Tuanku Abdul Halim mencium jenazah adindanya di Istana Kuala Cegar sekembalinya baginda dari lawatan rasmi negara ke Singapura. Baginda bergesas pulang dari Singapura dan menyingkatkan lawatan rasmi yang dijadualkan berakhir esok.


Tuanku Abdul Halim di Istana Anak Bukit ketika Istiadat Penghormatan terakhir.


Jenazah dibawa keluar dari Dewan Penghadapan, Istana Anak Bukit untuk Istiadat Permakaman.


Jenazah dibawa keluar daripada Istana Anak Bukit menuju Makam Diraja Langgar untuk Istiadat Permakaman Almarhum Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tan Sri Tunku Annuar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Badlishah.Jenazah dibawa masuk ke Makam Diraja Langgar untuk dimakamkan.


Istiadat Permakaman dijalankanKelihatan  Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir menyiram air mawar dimakam Almarhum Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tan Sri Tunku Annuar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Badlishah sambil diperhatikan oleh Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong.

Sumber :- Bernama / Maharum Bugis Syah / P Ramona /Aedyl Ajmael Muhamad Fazielah

No comments: