Saturday, February 22, 2014

Karpal Singh Didapati Bersalah Atas Tuduhan Mengeluarkan Kata-Kata Berbaur Hasutan Terhadap Sultan Perak Darul Ridzuan

22 Februari 2014, Sabtu :-

Pengerusi DAP atau Democratic Action Party, Karpal Singh disabitkan bersalah oleh Mahkamah Tinggi semalam atas tuduhan mengeluarkan kata-kata berbaur hasutan terhadap Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah Ghafarullahu-lah. Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Azman Abdullah menetapkan 07 Mac 2014 untuk menjatuhkan hukuman selain mendengar hujah mitigasi tertuduh (Karpal Singh). 

Keslahan itu didakwa dilakukan oleh Karpal Singh dalam satu sidang akhbar di firma guamannya di Jalan Pudu Lama, Kuala Lumpur antara jam 12:00hrs dan 12:30hrs pada 06 Februari 2009. Dalam sidang akhbar berkenaan,  Karpal Singh didakwa mengeluarkan kenyataan bahawa penguguran Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan boleh dipersoalkan di mahkamah.

Beliau telah didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 yang boleh dihukum penjara maksimum tiga tahun atau denda sehingga RM5,000.00 atau kedua-duanya. Pada 11 Jun 2010, Karpal Singh dibebaskan oleh mahkamah yang sama tanpa dipanggil membela diri daripada tuduhan melafazkan perkataan berbaur hasutan terhadap DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Mahkamah Rayuan pada 20 Januari 2012 bagaimanapun memerintahkan Karpal Singh membela diri atas tuduhan selepas membenarkan rayuan dikemukakan pendakwaan. Karpal Singh yang juga merupakan seorang peguam telah memilih untuk memberi keterangan bersumpah selain turut memangil seorang sahaja saksi sepanjang perbicaraan bela diri selama tujuh hari.

Sumber :- Kosmo

No comments: