Sunday, February 23, 2014

Flor de la Mar Tengelam Bersama Khazanah Kesultan Melaka Akan Diapungkan


23 Februari 2014, Ahad :-

Ini adalah gambaran Kapal Flor de la Mar atau Flor do Mar dan jika diterjemahkan membawa maksud Si Kuntum Laut yang dikatakan membawa lari harta Kesultanan Melaka untuk dipersembahkan kepada  Raja Portugis, King Manuel I atas arahan Laksamana Afonso de Albuquerque selepas kejatuhan Melaka ketangan Portugis pada 1511. Kapal ini jugalah digunakan oleh Laksamana Afonso de Albuquerque untuk menawan Goa dan seterusnya Melaka. Apabila kapal ini keluar dari perairan Melaka menuju Goa tanpa diduga telah berlaku ribut kencang dan laut bergelora menyebabkan kerosakan teruk kepada kapal ini lalu tengelam bersama-sama harta rampasan dan anak-anak kapal. 

Kejadian ini dikatakan berlaku pada malam 20 November 1511 di perairan Sumetera Timur di Selat Melaka berdekatan Negeri Pasai.  Diantara khazanah yang dibawa didalam kapal ini adalah 22 peti wang emas dan perak, dua patung monyet emas bertatah batu permata yang dihadiahkan oleh kerajaan Siam kepada Melaka, tembikar, pelbagai manuskrip dan lain-lain khazanah berharga. Walaupun kapal ini tengelam kedasar laut dan mengorbankan banyak nyawa tetapi Laksmana Afonso de Albuquerque terselamat dalam trajedi ini.

Setelah lima kurun Tengelam di Selat Melaka, baru-baru ini Pengerusi Jawatan Kuasa Penyelaras dan Penyelidikan bagi mengetuai eksplorasi untuk mencari harta karun Flor de la Mar, Tan Sri Rahim Tamby Chick dalam kenyataannya memaklumkan Projek Pengapungan Flor de la Mar akan menelan belanja USD30 Juta atau RM98.7 Juta. Lokasi kapal berkenaan telah dikenalpasti dan kos berkenaan akan ditanggung secara bersama diantara Malaysia, Indonesia dan Portugal. Menurut beliau lagi perkara ini telah diusulkan kepada Perdana Menteri. 

Beliau percaya dengan kerjasama diantara tiga negara ini akan dapat mengapungkan kapal Flor de la Mar dan secara tidak langsung mengembalikan warisan dan keunggulan empayar Kesultanan Melaka. Tan Sri Rahim juga merupakan bekas Menteri Besar Melaka memaklumkan bahawa harta didalam kapal berkenaan dipercayai masih lagi tidak terusik dan dianggarkan bernilai USD2 Billion atau RM6.58 Billion.

Sumber :- Kosmo/Wikipedia

No comments: