Wednesday, May 22, 2013

Minuman Herba Beyh Untuk Istana Johor


22 Mei 2013, Rabu :-

Pernahkah anda mendengar mengenai minuman herba Beyh yang berasal dari Negeri Johor Darul Takzim.  Sebenarnya satu ketika dahulu minuman ini merupakan Minuman Selamat Datang atau "Welcome Drink" untuk tetamu Diraja yang berkunjung ke Istana Besar Johor Baharu semasa era pemerintahan Almarhum Sultan Abu Bakar ibni Almarhum Daeng Ibrahim yang terkenal dengan panggilan Bapa Johor Moden dan merupakan Sultan Johor pertama era Moden yang memerintah pada 13 Februari 1886 hingga 04 Jun 1895. Kini minuman ini  telah di komersialkan dan bukan sahaja untuk santapan tetamu di Istana Johor tetapi untuk dinikmati oleh golongan korporat dan masyarakat umum. Minuman ini dibuat menggunakan teknik pemeraman dengan himpunan herba dan rempah ratus yang terdapat dinegeri Johor seperti kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, bunga lawang, limau purut dan daun pandan.

Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar sedang menikmati minuman herba Beyh sewaktu Majlis Rumah Terbuka di Istana Pasir Pelangi, Johor Baharu, Johor pada 20 Ogos 2012.

Minuman ini merupakan resipi asal daripada permaisuri Almarhum Sultan ABu Bakar, Almarhumah Sultanah Khatijah Hanum dan kemudiannya diperturunkan kepada adinda baginda iaitu  Datin Roquaiya Hanim dan seterusnya kepada  kepada Datin Salmah Ambak yang mana kedua-dua wanita ini merupakan isteri kepada Menteri Besar Johor pertama, Dato' Jaafar Muhammad (Datuk kepada Allahyarham Tun Hussien Onn, Perdana Menteri Malaysia ketiga).  Resipi ini kemudiannya diperturunkan kepada Rahmah Abdul Rahim atau Endau yang kemudiannya dikomersialkan oleh anaknya Kurshiah Harun dengan jenama Beyh Royale .

Sumber :- Kesultanan Johor / Utusan Online 2009

No comments: