Saturday, June 26, 2010

Biarlah Nak Kata Apa - 26.06.2010

Hidup ini ibarat roda dan iannya sentiasa berpising mengikut keadaan, jika ia melalui jalan yang baik maka ia akan jadi sentiasa baik dan jika ia terlanggar sesuatu yang tajam maka ia akan merasakan kesakitannya dan begtulah seterusnya. Sebab itu kadangkala kita rasa gembira atau sedih bergantung apa yang berlaku kepada kita. Jangan sesekali buat jahat kerana kejahatan itu akan balik semula kepada anda, jika tidak esok, lusa mungkin 10 tahun lagi., patsi anda akan terima pembalasannya, jika tidak didunia di akhirat nanti. Kadangkala balasan tu ditunjukkan didunia nie sebelum kita mengadap yang Maha Esa, kebanyakannya macam tu sekarang nie. Apa sahaja kejadian yang terjadi pada kita, kita harus menanganinya secara bijak dan jika keputusan itu adalah findingnya kita harus terima keadaan itu seadanya dan anggap sahaja itu ketentuan dari Yang MAHA ESA. Jika orang buat jahat kepada kita, kita doakan sahaja kebaikan untuk mereka supaya mereka sedar apa yang mereka lakukan. Mungkin ada orang tersalah anggap terhadap kebaikan kita dan mengeluarkan kata-kata yang menghiris hati kita biarkanlah sahaja because itu adalah lumrah kehidupan didunia yang sementara ini. Biarkanlah mereka dengan cara mereka dan doakan sahaja kebahagian mereka.
  • Jika ada orang melabelkan kita sebagai EGO terpulanglah kerana itu hak mereka untuk mengeluarkan sebarang statement kerana itu mulut dia dan cuma doakan supaya dia sedar apa yang dia cakap asalkan jangan jadi "paku Dulang Paku Serpih, Mengata Orang Awak Yang Lebih".
  • Apa-apa juga kebaikan yang kita taburkan kepada orang lain, jangan sesekali put in our mind orang itu kena balas jasa dan budi baik kita. Jika itu ada dalam diri kita maknanya kita tidak ikhlas membantu orang. Anda semua kena ingat, jika kita buat baik dengan seseorang tak semestinya orang itu akan balas juga kebaikan kita tu, mungkin kebaikan tadi akan dibalas oleh orang lain. Insyallah jika kita membuat kebaikan, Kebaikan juga yang akan kita terima kerana Allah itu Maha Berkuasa. Syah percaya benda nie kerana Syah mengamalkannya - kita tolong orang dan jika orang tu tak tolong kita tak pe.......
  • Sebelum kita mengeluarkan sebarang statement, lebih baik kita fikir dahulu sebelum bercakap. Bak kata orang "put your self into them and then you knew what is happening". Cuba bayangkan jika orang lain cakap kita macam itu apa perasaan anda. Jadi hati-hatilah dengan pertuturan kita melainkan anda memang hendak menyakitkan hati individu berkenaan atau ada dendam yang tersemat dihati untuk dibalas. Mungkin........... tapi berdendam tu adalah sifat yang tidak sihat.

Syah terima apa sahaja orang cakap mengenai Syah. Kita kalau nak hidup dan sentiasa takut dengan apa apa yang orang kata mengenai kita, tak boleh bergeraklah kita didunia ini. Lainlah jika apa yang mereka katakan itu untuk kebaikan kita, maka kita kena betulkan diri kita dengan segera dan berubah. Jadi biarkanlah apa yang orang nak cakap pasal diri kita dan kita tahu dimana tempat kita berpijak dibumi nie. Kepada yang tersalah anggap pada Syah teruskan lah sehingga anda sedar apa yang anda sudah buat.

Apapun Yang Terjadi Kepada Kita, Jangan Bersedih Kerana
THE SHOW MUST GO ON

1 comment:

Anonymous said...

wokeyh....