Wednesday, May 12, 2010

Najib lawat Raja Norodom Sihamoni - 12.05.2010

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang sedang dalam rangka lawatan tiga hari ke Kemboja, bermula 10 Mei lepas telah melakukan kunjungan hormat kepada Raja Norodom Sihamoni di istana Raja Kemboja, Phnom Pehn semalam bersamaan 11 Mei 2010. Baginda Raja Kemboja telah merakamkan sentimen mesranya terhadap Malaysia serta menyokong segala usaha yang dilakukan bagi kebaikan kedua-dua negara.
Baginda dilahirkan pada 14 Mei 1953 di Phnom Penh sebagai Brhat Karuna Brhat Pada Samdach Brhat Paramanatha Naradharma Simhamuni (Norodom Sihamoni) dan merupakan putera ke tujuh Raja Norodom Sihanuk dan Ratu Norodom Monineath Sihanouk. Sebelum dilantik sebagai Raja baginda bertugas sebagai duta di UNESCO.
Baginda lebih dikenali di Eropah sebagai seorang yang giat dalam bidang kesenian. Pada tahun 60an-70an baginda telah ke Prague untuk mempelajari seni tarian klasik dan ke Korea Utara untuk mempelajari cara membuat filem. Pada 1981, baginda berpindah ke Perancis dan menetap di sana untuk mengajar tarian balet. Baginda telah menghabiskan masanya sekurang-kurangnya 20 tahun diluar negara. Pada tahun 1993, baginda dilantik sebagai delegasi Kemboja kepada UNESCO, cabang kebudayaan PBB yang bertempat di Paris. Di sini, baginda dikenali sebagai seorang yang gigih bekerja dan seorang yang amat mencintai tanahairnya, Kemboja. Pada 14 Oktober 2004, baginda dilantik oleh majlis khas sembilan anggota untuk menggantikan ayahnya, Raja Sihanouk yang telah mengumumkan penurunan takhtanya secara mendadak. Pemilihannya disetujui oleh Perdana Menteri Kemboja, Hun Sen dan Speaker Dewan Kebangsaan, Putera Norodom Ranariddh, kedua-dua mereka adalah anggota majlis diraja. Baginda ditabalkan di Phnom Penh pada 29 Oktober 2004. Baginda masih belum berumahtangga dan ini tidak menjadi masalah kepada Majlis DiRaja untuk melantik baginda sebagai seorang Raja di Kemboja.

No comments: