Wednesday, April 20, 2016

Setem Khas Sempena Hari Keputeraan Queen Elizabeth II Ke-90


20 April 2016, Rabu :-

Ini adalah gambar rasmi empat pewaris tahta Great Britain iaitu HM Queen Elizabeth II bersama Putera Sulong Baginda  HRH The Prince of Wales, Cucunda sulong baginda HRH The Duke of Cambridge dan cicitnda sulong baginda HRH Prince George of Cambridge. Gambar ini diambil oleh Ranald Mackechnie pada  June tahun lepas di White Drawing Room, Buckingham Palace, London. 

Gambaran ini juga akan dijadikan lembaran mini yang didatangkan dengan empat keping stem daripada jumlah keseluruhannya sepuluh setem khas sempena sambutan hari keputeraan Baginda Queen Elizabeth II ke-90 tahun esok 21 April 2016.  Stem HRH Prince George of Cambridge merupakan stem pertama yang menggunakan gambar beliau.

Dikatakan semasa mengambil gambar ini pihak jurugambar terpaksa menggunakan empat blok kayu yang diikat dengan pita keselamatan sebagai tempat Prince George berdiri supaya paras muka HRH Prince George separas dengan ahli keluarga yang lain kerana beliau agak rendah.  Dua hari setengah digunakan untuk  "test shoot" blok kayu berkenaan sebelum sesi bergambar sebenar dijalankan.


Enam keping stem lainnya pula mengambarkan kehidupan baginda dimana tiga darinya memfokus kepada kehidupaan peribadi baginda bersama keluarga diraja dan tiga lagi berhubung tugas-tugas rasmi baginda.Sumber :- world_royalties IG/express.co.uk/metro.co.uk

No comments: