Wednesday, January 28, 2015

Raja Arab Saudi Yang Baru Raja Salman Utamakan Solat


28 Januari 2015, Rabu :-

Presiden Amerika Syarikat, Mr. Barack Obama dan rombongan telah ke Arab Saudi pada 27 Januari 2015 untuk menyampaikan ucapan takziah berikutan kemangkatan Raja Arab Saudi, Almarhum Raja Abdullah ibni Abdul Aziz Al-Saud pada 23 Januari 2015. Ketibaan Tuan Presiden disambut oleh Raja Arab Saudi yang baru Raja Salman ibni Abdul Aziz Al-Saud.

Semasa majlis sambutan sedang berlangsung telah berlaku satu peristiwa yang boleh dijadikan pengajaran kepada semua terutamanya kita semua sebagai seorang pemimpin. Maksud Syah pemimpin bukan sahaja ketua negara, ketua sesebuah organisasi malah kita sendiri sebagai ketua keluarga.

Kebetulan sewaktu upacara sambutan rasmi ini sedang berjalan, iannya telah masuk waktu Solat Asar. Salah seorang pegawai baginda menghampir baginda memaklumkan sudah masuk waktu solat dan baginda terus bersalaman dengan Mr. Obama dan meninggalkan majlis berkenaan untuk menunaikan solat. Mr Obama kemudian kelihatan berbincang bersama pegawai beliau sebelum beredar menuju kenderaan rasmi beliau. Majlis ini  disiarkan secara langsung melalui siaran TV dan disaksikan oleh berjuta orang penonton.

Apa yang dilakukan oleh Raja Salman ibni Abdul Aziz Al-Saud merupakan satu contoh yang terbaik sebagai seorang pemimpin sebuah negara Islam mentelah baginda juga dikenali sebagai Penjaga Dua Kota Suci Umat Islam iaitu Mekah dan Madinah. Kita seharusnya mengambil ikthibar daripada peristiwa ini dimana baginda lebih mengutamakan solat daripada perkara-perkara lain.

Sila click pautan dibawah untuk menyaksikan peristiwa berkenaan 

Sumber :- Reuters/piyungan Online/youtube

No comments: