Monday, December 13, 2010

Tuanku Mizan ke Qatar - 13.12.2010

Kelihatan Yang di-Pertuan Agong Malaysia, Seri Paduka Baginda Yang d-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong, Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah melambaikan tangan kepada hadirin yang menghantar keberangkatan baginda berdua ke Qatar di Komplek Bunga Raya KLIA.

Semalam Ahad, 12.12.2010 Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong telah berangkat ke Qatar untuk lawatan rasmi negara selama empat hari bermula hari ini. Lawatan ini merupakan lawatan rasmi negara yang pertama bagi baginda berdua ke Qatar sebagai Yang di-Pertuan Agong Malaysia. Dalam rangka lawatan ini, Tuanku Mizan dan rombongan dijadualkan bertemu dengan Amir Qatar, Sheikh Hamad Khalifa Al-Thani, menghadiri Majlis Jamuan Negara, melawat Muzium Kesenian Islam, Pearl Qatar dan Yayasan Qatar disamping mengadakan pertemuan dengan rakyat Malaysia di Qatar yang dianggarkan seramai 2500 orang (mengikut daftar kedutaan Besar Malaysia di Qatar).

Menteri pengiring bagi lawatan negara ini adalah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek dan turut serta adalah Pegawai-Pegawai Kanan Kerajaan Malaysia. Lawatan baginda berdua ke Qatar adalah untuk membalas lawatan rasmi Sheikh Hamad ke Malaysia pada Mei 2009. Selain daripada itu lawatan ini juga akan mengeratkan lagi hubungan dua hala yang telah terjalin semenjak dari dahulu lagi disamping memantapkan persefahaman yang wujud diantara Qatar-Malaysia.

No comments: