Friday, December 24, 2010

Tak Jadi Solat di Masjid Negara dan Tun Ibrahim Meninggal Dunia - 24.12.2010

Ikutkan plan, today Syah hendak Solat Jumaat di Masjid Negara kerana hendak melawat Makam Pahlawan. Jam 11:30hrs Kak Rose call minta tolong uruskan payment dalam sistem coz dia cuti hari ini. Bila selesai jam sudah hampir 12:00hrs dan memanglah tak sempat hendak ke Masjid Negara dari Menara TM. So Syah solat di Surau Menara TM sahaja.
Allahyarham Jeneral (B) Tun Ibrahim Ismail
Mantan Panglima Angkatan Tentera Malaysia Ke-3

By the way semalam diadakan upacara Pengkebumian Negara untuk Allahyarham Jeneral (B) Tun Ibrahim Ismail, Mantan Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Makam Pahlawan. Allahyarham Tun Ismail meninggal dunia di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan dalam usia 88 tahun jam 04:40hrs semalam 23.12.2010 setelah menjalani rawatan selama 3 bulan di hospital berkenaan. Anak kelahiran Johor ini merupakan Panglima ATM ke-3 dan telah menamatkan sepenuhnya perkhidmatan teteranya selama 36 tahun dengan 7 tahun berkhidmat sebagai pegawai atasan ATM. Allahyarham juga telah menjalinkan hubungan baik dengan negara jiran dalam usahanya memerangi anasir komunis. Jenazah kemudiannya dibawa kekediaman Allahyarham di No.22, Villa Sang Suria, Jalan Mesra off Jalan Damai. Jenazah kemudiannya dibawa pula ke Masjid Negara untuk upacara penghormatan terakhir yang bermula pada jam 15:00hrs dan Jenazah dikebumikan selepas solat Asar dengan penuh Adat Istiadat Pengkebumian Negara di Makam Pahlawan.

Alfatihah............. Semuga Allah Menempatkan Allahyarham Tun Ibrahim Ismail Bersama-Sama Orang Yang Beriman dan Soleh. AMIN.

No comments: