Sunday, December 26, 2010

Aktiviti Sabtu Syah - 25.12.2010

25.12.2010 Syah balik kampung dan ke Ipoh - Balik hari jer. Malam Jumaat hari tu, Syah call anak Saudara Syah, Mamat dan tanya apa program dia hari Sabtu dan dia kata tak ada apa-apa dan Syah minta tolong dia hantar Syah ke Ipoh untuk melawat Makam Almarhumah Mak Engku atau Dato' Seri Norizan binti Haji Hamzah yang merupakan Isteri Bungsu Sultan Idris Shah atau Marhum Affifullah, Sultan Perak Ke-33 di Ipoh, Perak. Actually jika Mamat busy, Syah plan naik Shuttle Train atau ETS sahaja tapi kena naik teksilah ke kawasan perkuburan Kampung Pasir Putih dan mesti ada problem sedikit kerana first time datang dan tak tahu dimana lokasinya dan mungkin gunakan perkhidmatan teksi. Shukur Alhamdulillah mamat kata Ok tapi kena tuang minyak dan Syah kata No Problem. Syah inform Mamat fetch Syah jam 09:30hrs ker 10:00hrs tetapi Mamat sampai lewat sedikit dan 10:40hrs baru kami bertolak. Mamat inform dia lambat Malam tadi kerana ada program dengan member-member di Highland Tower malam 24.12.2010.

Anak Saudara Syah, Mamat. Hendsome gak orangnya kerana dimana tumpahnya kuah kalau tidak di nasi ...... KAN.

Sebelum bertolak kami singgah di Cemerlang Petroservice di Taman Melati untuk mengisi minyak, RM50.00. Ada pertandingan .......... mereka bagi borang untuk diisi kepada pelanggan yang mengisi minyak RM30.00 keatas dan Syah hentam isi jer dan sempat menjeling jawapan Kakak sebelah Syah itew.Heheheheh. Mamat kata hendak ikut jalan lama dan boleh singgah ke Kampung di Sabak Bernam dan Syah kata ok because dah lama Syah tak menjenguk Kampung. Mamat kata dia biasa jalan ke Ipoh kerana dia pernah study di Seri Iskandar. Tak tahu mengapa jalan menuju ke Sabak Bernam dari Kuala Selangor lagi sesak mungkin cuti Hari Natal banyak orang hendak ke Lumut kot. On the way tanya Mamat hendak makan tak dan dia kata terpulang pada uncle dan Syah kata nanti singgah Sungai Besar boleh makan tetapi bila Syah terbangun dah sampai Sabak Bernam rupanya. Mungkin Mamat tak mahu kejutkan Syah kot?

Dari kiri :- Firdaus, Ku Cik, Mamat, Aunty Ejon, Ika, Kak Ngah, Haziq dan Fana di Rumah Pusaka Nenda Syah di Sabak Bernam. Rumah ini sekarang di tadbir oleh Kak Long Zaibab sebagai Tuan Punya Rumah.

Sampai sahaja ke Kampung di Sabak Bernam Syah lihat ada kereta Kak Lang Ella, Sah orang tua nie balik kampung tapi yang herannya semalam dia call Syah tanya hendak ikut dia bercuti ke Port Dickson atau tidak tapi nape balik kampung pula dia nie? Rupa-rupanya pagi semalam dia call hotel dan hotel inform penuh dan anak-anak dia cadangkan balik kampng saja. Sampai jer dalam rumah, Syah salam semua dan cium my beloved aunty Ejon. Lepas tu Syah makan nasi dan Syah tengok sepinggan penuh nasi Mamat, petutlah banyak dia lapo ropanya. Heheheheh...... Masa makan Haziq pula masuk rumah, rupa-rupanya Haziq dan Papanya pun balik kampung juga. Meriah lah kami dikampung dan sempat bergosip kejab sebelum Syah bertolak ke Ipoh. Selepas solat Zohor Syah kejutkan Mamat untuk kami meneruskan perjalanan. On the way ke Ipoh Syah singgah kerumah Ayahanda untuk berjumpa Ayahanda dan Bonda Zawiyah. Adalah 30 minit dan Syah minta diri untuk meneruskan perjalanan selepas salam dan cium mereka berdua. Kami bertolak ke Ipoh approx jam 14:43hrs.

Syah bersama Uncle yang sudi membantu kami hingga sampai di Tanah Perkuburan Kampung Pasir Putih. Walau bagaimanapun Syah terlupa bertanya nama Uncle nie yang Syah panggil Abang. Apa-apapun terima kasih Abang kerana membantu Syah merealisasikan Impian Syah selama ini.

On the way ke Ipoh kami ikut Jalan Damai Laut dan menuju ke Ulu Dedap kerana Mamat kata jalan tu boleh tembus ke Seri Iskandar dan seterusnya ke Ipoh, Jalan Tengah katanya dan Syah ikut jer sebab tak tahu apa benda pun. Sampai di Seri Iskandar kami mengisi minyak sebanyak RM50.00 sekali lagi di Petronas PSS Seri Iskandar. Sampai di Ipoh approx jam 16:43hrs dan hari hujan renyai-renyai di sesetengah kawasan. Mamat ikut singnboard Pasir Putih tetapi dua tiga kali pusing tak jumpa tempat tu. Syah sempat singgah di Tanah Perkuburan Orang Islam Jalan Bendahara dan sedekahkan Alfatihah. Nak tanya orang tak boleh sebab banyak warga asing dan kaum Cina di area nie. Dua tiga kali kami redah jalan tak jumpa dan hampir putus asa. Sebagai ikthiar akhir Syah teringat Masjid Paloh dan minta Mamat kesana. Syah sempat sedekahkan Al-Fatihah di Makam YBM Almarhum Raja Ahmad Raja Endut dan kerabat Almarhum di Masjid Paloh.

Nasib menyebelahi kami kerana ada seorang uncle yang bersolat di Masjid Paloh nie orang Kampung pasir Putih. Masa salam uncle nie Syah tanya arah jalan ke kampung pasir Putih dan dia sempat tanya dah solat ke belum dan Syah kata sudah. Dia inform yang dia tinggal di kampung tu dan boleh tunjukkan jalan ke tanah perkuburan berkenaan. Sebelum bertolak Syah minta kebenaran melawat Makam Almarhum Raja Ahmad dulu. Setelah selesai ziarah ke Makam itu kami bertolak ke Kampung Pasir Putih. Uncle tu naik motor dan we all follow dari belakang. Mak Aiii .............. jauh kedalam rupanya dan Syah ingat kalau tak ada uncle tu dan kami nak cari sendiri alamat tak jumpalah jawapnya. Syah sampai ke Masjid Kampung Pasir Putih jam 17:30hrs dan cuaca agak mendung dan Tanah Perkuburan Kampung Pasi Putih terletak dibelakang masji sahaja. Uncle nie tak pasti mana satu makamnya dan kami tanya orang-orang yang berada di kubur berkenaan dan kata mereka di bahagian hadapan dan akhirnya jumpa juga Makam Mak Engku. Orang-orang di Kampung nie semuanya friendly belaka. Thanks semua.

Setelah selesai Syah dan Mamat bertolak balik semula ke Kuala Lumpur mengikut highway Plus pula dan kadar tolnya RM26.50 dan bila hendak ke KL Residence kena RM2.00 lagi. Sebelum sampai ke KL Residence Mamat inform "Uncle... boleh tuang minyak RM20.00 tak" Heheheheh.... dan Syah kata ok dan kami singgah di Petronas Danau Kota. Sampai rumah hampir jam 20:30hrs. Selepas salam dan cium Mamat (laga pipi) Mamat balik ke Sunway dan tak singgah sebab ada program lain dengan kawan-kawan dia al-maklumlah budak-budak mudakan. Dia sempat tanya Syah, "Uncle Keluar Mana Malam Minggu Nie" dan Syah jawab "Dah Tua-Tua Nie Tak Kemana dulu Masa Umur Kamu Tu Selalulah Clubbing" Jawab Syah. Selepas solat Insyak dan Maghrib, Syah, Muss dan Cd keluar makan bersama kawan Cd yang datang dari Pahang. Lepas balik makan Syah mentenet di ruang tamu dan sedar-sedar jer jam 06:00 hrs terbangun dan rupa-rupanya Syah tertidur di ruang tamu. Penat sangat kot?

No comments: