Thursday, October 1, 2009

HKL Kelinik Ortopedik - 01.10.2009


Hari ini Syah Cuti Kerana Ayahanda Ada Appointment Di Kelinik Ortopedik, HKL Dengan Mr Ozlan. Syah Terlupa Kunci Jam Lewat Bangun Jam 06:30am. Mandi, Solat dan Bersiap Untuk Jumpa Ayahanda di HKL.

Keluar Jer Pagar Nampak Teksi, Saja Tahan dan Dia Berhenti. Bagus.... Minta Uncle Nie Hantar Ke HKL Dia Kata OK. Sempat Dia Tanya Syah Kerja Di HKL.... Tak Syah Jawap Hantar Ayah Appointment Dengan Doktor Pakar. Adik Bawa Dia Coz Dia Stay Dengan Adik Di Selayang.
DiPendekkan Cerita Uncle Nie Nasihatkan Syah, Dia Kata Jaga Ibubapa Nie Banyak Balasannya, Rezeki Tak Akan Putus. Kadangkala Mereka Perlukan Kasih Sayang Bukan Duit @ Harta Kita. Dia Juga Nasihatkan Kalau Jumpa Ayah/Ibu Cium Mereka Tanda Kita Menghargai Mereka. Dia Kata lagi Ibubapa Boleh Jaga 10 Anak Tapi Seorang Anak Belum Tentu Boleh Jaga Ibubapa Mereka. Dia Cakap Berdasarkan Pengalaman Dia Menjaga Bapanya Yang Sudah Tua (Dah Meninggal Dah)

Katanya Anak-Anak Kerana Terutamanya Anak Lelaki - Mereka Nak Jaga Ibu/Bapa Tapi Isteri Pula Banyak Kerenah Terutamanya yang Berjawatan Tinggi. Anak Perempuan Pula Hidup Bergantung Pada Suami Nak Tanggung Ibu/Ayah Jadi Hal Pula. Jadi Kenalah Pandai Buat Keputusan Yang Bijak Dalam Hal Ibu/Bapa Nie. Syah Setuju Dengan Statementnya Walaupun Tak Semua Macam Itu Tapi Kebanyakannya lah. So Anda Bagaimana.............


Sempat Syah Lihat Pengenalan Diri Uncle Nie. Namanya Ahmad bin Ishak. Lahir Tahun 1956 Bulan Disember Tak Silap Syah. Syah Tanya Di Kerja Apa, Katanya IJN Ambulance Driver. Taxi Nie Part Time Jer Bila Ada Masa Kerana Teksi Sendiri. Uncle Nie Bekas Tentera. Lepas Tu Dia Terus Sambung Cerita Pasal Penjagaan IbuBapa Nie Hingga Sampai HKL. Meter RM10.50 Syah Ingat nak bayar Lebih (Dalam Hati) Tiba-Tiba Dia Kata bayar RM10.00 Jer dan Nasihat Lagi Mengenai Pentingnya Anak-Anak Menjaga Ibubapa. Bestlah Uncle Nie. Terima Kasih Kerana Apa yang Dia Cakap Tu Memang Amalan Syah dan Intan Pada Kedua Ibubapa.

Inilah Kelinik Ortopedik HKL. Syah Sampai jam 08:00am, Call Intan Katanya Stranded di Jln Kucing. Jam 09:00am Baru Sampai.

Dari jauh Syah nampak Intan, Ayahanda & Bonda. Adik Ipar Macam Biasa Cari Parking Kereta. Macam Biasa Salam dan Cium Ayahanda, Salam Bonda dan Intan.

Intan Compile Semua Dokumen Yang Perlu DiTunjukkan Masa Pendaftaran.
Intan Di kaunter Pendaftaran

Lepas Itu Intan Daftar Untuk Pinjam Kerusi Roda. Kena Tinggalkan IC.

Setiap Kali We All Ke Kelinik Memang Kakak Nie Selalu Jaga Kerusi Roda. Peramah Orangnya, Sesuai Dengan Tugasnya Berhubung Dengan Public.

1St We All Bawa Ayahanda Untuk Buat X-Ray Bahagian Tengkuk Beliau. Syah Kena Gunakan Kerusi Roda Sebab Nak Cepat Kalau Tunggu Ayahanda Jalan Lambat, Maklumlah Dah Tua. Dia Sebenarnya Rimas Pakai Kerusi Roda Nie Dia Nak Jalan Kaki Tapi Kena Guna Juga Kerana Mengejar Masa.
So Syah, Ayahanda, Bonda dan Intan Ke jabatan Pengimejan Diagnostik Unit Ortopedik Di Belakan Kelinik Tu Sahaja. Adalah 5 Minit Jalan Kaki.
DiSini Kena Daftar lagi. Biasalah.
Pesakit Yang Menunggu Giliran Untuk X-Ray. Bila X-Ray Siap Bawa keputusan Tu Untuk Berjumpa Doktor. Prose Adalah lebih Kurang 1/2 ke 45 Minit.
Untuk Berjumpa Doktor Buat Appointment Sekali Lagi. huahuahua.

Haaaaaaaaaaa. Nie yang lama. Sampai Pukul 12:00 Tgh baru Boleh masuk Jumpa Doktor. Punyalah Lama. Maklumlah Orang Ramai.

Boring Menunggu.................. Tetiba Ada Idea. Syah Ambil Gambar Kaki Syah Ngan Ayahanda. Ayahandapun Sporting Ikutkan Jer Apa yang Syah Suruh. Saje.....

Aksi-Aksi Orang Ramai Sekitar Syah...... Menunggu

Apalah Agaknya Yang Difikirkan Oleh Mamat Nie...... Dia Jer yang tahu.
Ayahanda Nak Buang Air Kecil. Dia Kata Macam Mana Kalau Dr Panggil, Syah Kata Pergi Jer Nanti Intan Informlah Dr Tu. So Syah temankan Ayahanda Ke Toilet. Toilet Tu Jauh Sket DiLuar Kelinik.

Masa Yang DiTungu-Tungu.....No Giliran Ayahanda DiPanggil. Syah, Ayahanda & Intan Masuk. Yang Attend Ayahanda Pegawai Perubatan (Doktor Biasa) Bukan Doktor Pakar. Ayahanda Tanya Syah Nape Bukan Mr Ozlan, Syah kata Dia Nak Periksa Jer Mungkin Dr Pakar Sibuk Dengan Pesakit Baru.

Dr Menjalankan Beberapa Ujian Kemudian Dia Beredar Keluar. Syah Inform Ayahanda Mungkin Dia Jumpa Mr Ozlan, Memang Betul Tekaan Syah. Dr Tu Inform Dr Ozlan Kirim Salam Tak Sempat Jumpa Kerana Pesakit Ramai. Dr Inform Boleh Tanggalkan Collar Tu, Boleh Bercukur dan jaga Makan Kerana Ayahanda Ada Darah Tinggi, Kencing Manis dan Gaut.
Lepas Tu Syah Tanggalkan Collar Ayahanda. Happy Sangat Dia Tak Sempat-Sempat Nak Tunggu DiRumah. Yer lah Rimas Pakai Benda Tu 1 Bulan Setengah.
Lepas tu Intan Dan Syah Ke Kaunter Pendaftaran Semula Untuk Next Appointment. Tahun Depan Jumpa Doktor Semula. 6 Bulan dari Sekarang. Kemudian Ambil Ubat Ayahanda dan Buat Appointment Untuk Psioterapi Ayananda Pada 19.10.2009. Masa Nie Bateri kamera Habis Tak Ada Gambar Untuk Next Activity.
Dari Kelinik Ortopedik We All Naik Shuttle Ke Bahagian Emergency Coz Nak Ambil Ubat Ayahanda dan Bonda. Ini yang Bagus HKL Coz Parking Terhad Mereka Beri Perkhidmatan Shuttle. Disebabkan Tiada Chop Dari Hospital Tengku Ampuan Jemaah (Kg Ayahanda) Mereka Hanya Supply Ubat Untuk 1 minggu Sahaja Kalau Ada Chop Mereka Supply Bekalan Untuk 1 Bulan. Jika Habis Kena Pergi Lagi Minggu Depan.
Ayahanda Inform Dia Nak balik kampung Hujung minggu ini Juga Walaupun We All Kata Tunggulah Dulu. Tapi katanya Tak Nak. So Intan Hantar Dia Balik Weekend Ini dan Ambil Semula 18.09.2009 kerana ada Appointment Psioterapi (Kalau Ejaan Salah Sorry Yek)
Masa Di Farmasi Intan Call Minta Syah Jumpa Mereka Di pejabat Pos. Bila Jumpa Mereka Syah Inform nak Makan kat Mana , Intan Kata Kat Rumah Sahaja. So Syah Tak ikut Mereka Balik. Syah Salam dan Cium Ayahanda, Salam bonda, Intan dan Am.

Petang Tadi jam 05:00pm Ayahanda Call. Katanya Saje Tanya Khabar.

No comments: