Tuesday, September 16, 2014

Yang di-Pertuan Agong Sempurnakan Darjah Kepahlawanan Polis
16 September 2014, Selasa :-

Semalam Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah telah berkenan menyempurnakan Istiadat Penganugerahan Darjah Kepahlawanan Pasukan Polis dan Pingat Keberanian Polis yang diadakan di Istana Negara. Datuk Seri Mohmad Salleh yang merupakan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman telah mendahului senarai 235 penerima Darjah Kepahlawanan Pasukan Polis dan Pingat Keberanian Polis.

Turut berangkat ke istiadat ini adalah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah binti Haji Hamidun. Turut serta Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mohamad Khalid Sharif dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.


Senarai penerima adalah seperti berikut :-


A. Darjah Panglima Gagah Pasukan Polis (PGPP)
  1. Datuk Seri Mohmad Salleh, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman 
  2. Ng Joo Hee, Komisioner Polis Singapura 
  3. Jeneral Watcharapol Prasarnrajkit,Pemangku Ketua Polis Thailand 
B. Darjah Panglima Setia Pasukan Polis 
    25 penerima 

C. Darjah Pahlawan Pasukan Polis 
    81 penerima 

D. Darjah Kesatria Pasukan Polis 
    6 Penerima 

E. Darjah Bentara Pasukan Polis 
    117 penerima 

F. Pingat Keberanian Polis 
    3 Penerima

  • Asisten Superintenden Mohamad Hasnal Jamil - cedera parah ketika menentang pengganas dari selatan Filipina dalam insiden di Lahad Datu pada Mac 2013.
  • Lans Koperal Mohd Akram Che Hussain - berjaya menangkap penjenayah "Ramboo Bentong" yang paling dikehendaki sejak 2009.
  • Lans Koperal Mohd Suhaimi Mohd Razali - berjaya menangkap penjenayah "Ramboo Bentong" yang paling dikehendaki sejak 2009.

Tahniah diucapkan kepada semua penerima Darjah Kepahlawanan Pasukan Polis dan Pingat Keberanian Polis diatas anugerah dan pengiktirafan yang telah diberikan. Jasamu Dikenang.

Sumber : Berita Harian/Bernama

No comments: