Wednesday, September 10, 2014

Sultan Selangor dan PM Menonton "SuperMokh Sebuah Musikal"

10 September 2014, Rabu :-

Malam tadi Sultan Selangor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj telah berkenan mencemar duli menyaksikan teater musikal "SuperMokh Sebuah Musikal" di Istana Budaya, Kuala Lumpur. Keberangkatan tiba Tuanku Sharafuddin disambut oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. 

Teater musikal berdurasi 2jam 10minit ini di arahankan oleh Hans Isaac dan Harith Iskander pernah diadakan pada November 2013 dan diadakan semula pada tahun ini atas titah DYMM Sultan Selangor. Teater ini mengenai lagenda bola sepak tanah air, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari yang dikenali sebagai SuperMokh dikalangan peminat bola sepak Malaysia kerana kehebatannya beraksi di padang. Mengikut rekod, Allahyarham menjaringkan 177 gol semasa mewakili Selangor dan 197 gol ketika bermain untuk negara di posesi penyerang.

Turut menyaksikan persembahan malam tadi adalah isteri Allahyarham, Datin Tengku Zarina Tengku Ibrahim, bekas pemain bola sepak negara serta ratu skuasy negara Datuk Nicol David. Allahyarham dilahirkan pada 13 November 1953 di Setapak, Kuala Lumpur dan meninggal dunia pada 11 Julai 1991 dalam usia 37 tahun akibat penyakit Mascular Dystrophy.  Allahyarham mewakili Malaysia dari 1972 hingga 1985.

Sumber :- Bernama

No comments: