Saturday, September 6, 2014

Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil sempena 100 hari kemangkatan Sultan Azlan


06 September 2014, Sabtu :-

Malam tadi 05 September 2014 bersamaan 10 Zulkaedah 1435H telah diadakan Majlis Bacaan Yasin dan Tahlil sempena 100 hari kemangkatan Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-lah. Majlis diadakan di Balai Istiadat, Istana Iskandariah di Bandar Diraja Kuala Kangsar. Turut serta berangkat dalam majlis ini adalah Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-lah.

Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-lah ibni Almarhum Sultan Yusuf Izzuddin Shah mangkat pada 28 May 2014 lebih kurang jam13:30hrs di Institut Jantung Negara, Kuala Lumpur dalam usia 86 tahun. Pengumuman Rasmi telah dibuat oleh Menteri Besar Perak, Dato' Seri Dr Zambry Abdul Kadir melalui RTM berhubung kemangkatan baginda. Tarikh 29 May 2014  diistiharkan sebagai cuti umum bagi negeri Perak sempena permakaman Almarhum. Bendera negeri Perak akan dikibarkan separuh tiang sepanjang tempoh berkabung selama 100 hari bermula 28 May 2014 manakala bendera Malaysia dikibar separuh tiang selama tujuh hari bermula 28 May 2014. Semua hiburan dan keraian ditanggguhkan dalam tempoh tujuh hari. 

Jenazah Almarhum dimakamkan pada 29 May 2014 mengikut adat istiadat Diraja Negeri Perak Darul Ridzuan dan di Makam Diraja Al-Ghufran, Bukit Chandan, Kuala Kangsar, Perak. Semalam juga merupakan tarikh akhir perkabungan sempena kemangkatan Almarhum dan bermula hari ini bendera Negeri Perak hendaklah dikibarkan penuh dan bukan separuh tiang. Begitu juga dengan pakaian perkabungan tidak perlu dipakai lagi mulai hari ini. 

Al-Fatihah ............. 


Semuga Rohnya Almarhum Duli Yang Maha Mulia Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-lah ibni Almarhum Sultan Yusuf Izzuddin Shah  ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman dan beramal solleh. Amien.Sumber :- Mohd Fairul Hatim (Jus Alsagoff)

No comments: