Monday, September 22, 2014

Sultan Selangor Perkenan Lantik Mohamed Azmin Sebagai Menteri Besar Selangor Yang Baharu


22 September 2014, Isnin :-

Teka teki siapakah yang mendapat perkenan Sultan Selangor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj untuk dilantik sebagai Menteri Besar yang baharu akhirnya terjawap petang tadi. Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Dato' Mohamad Munir Bani telah mengesahkan kepada Bernama bahawa anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali telah dilantik sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Mengikut jadual asal, pengumuman Menteri Besar Selangor yang baharu akan dibuat pada pagi Selasa 23 September 2014.  Walau bagaimanapun surat perlantikan berkenan telah tersebar luas di media sosial pada hari ini. Ketika ditanya Bernama berhubung penyebaran surat pelantikan berkenaan di media sosial, Dato' Mohamad Munir berkata perkara itu berada di luar kawalan pihaknya.

Istiadat Angkat Sumpah jawatan dan ikrar aku janji serta pengurniaan surat cara pelantikan Menteri Besar Selangor akan diadakan di Istana Alam Shah pada 23 September 2014 jam 10:30hrs. Dalam masa yang sama Istana Selangor juga akan mengeluarkan kenyataan akhbar untuk memberi penjelasan mengapa Mohamed Azmin Ali mendapat perkenan Sultan Selangor untuk menjadi Menteri Besar Selangor ke-15.


Tahniah diucapkan kepada Yang Berhormat Tuan Mohamed Azmin Ali diatas perlantikan sebagai Menteri Besar Selangor yang Baharu.

Sumber :-Bernama / Media Sosial

No comments: