Tuesday, March 11, 2014

Majlis Raja-Raja Malaysia Zahir Rasa Dukacita Kehilangan MH370


11 Mac 2013, Selasa :- 

Majlis Raja-Raja Malaysia hari ini telah menzahirkan rasa dukacita dengan insiden kehilangan pesawat MAS MH370 yang hilang dan terputus hubungan dengan Pusat Kawalan Trafik Udara Subang ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 08 Mac 2014 jam 00:41hrs (12:41pagi) dengan membawa 239 penumpang termasuk krew. Kenyataan ini dikeluarkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Dato' Seri Syed Danial Syed Ahmad. Dato' Seri Syed Danial memaklumkan bahawa Majlis Raja-Raja Malaysia sentiasa mengikuti perkembangan perkara ini dan menghargai segala usaha yang dijalankan oleh pelbagai pihak dalam misi mencari dan menyelamat MH370. 
  • "Kerjasama dan bantuan dari pelbagai negara bagi membantu operasi mengesan pesawat yang hilang, amatlah dihargai".
Majlis Raja-Raja Malaysia juga menyarankan supaya rakyat dari pelbagai agama, kaum dan kumpulan politik menunjukkan semangat bersatu ketika negara menghadapi dan menangani tragedi ini.
  • "Semoga mendapat rahmat dan petunjuk dari Allah S.W.T. serta segala usaha menemui hasil terbaik, di samping mendoakan semoga kaum keluarga dan sahabat handai waris terlibat diberikan kekuatan, ketabahan dan ketenangan bagi menghadapinya".

Sehingga entry ini dibuat, pasukan mencari dan menyelamat MH370 masih lagi belum menemui sebarang petunjuk mengenai lokasi kapal terbang berkenaan.  Marilah kita bersama-sama mendoakan agar pasukan mencari dan menyelamat MH370 menjumpai kapal terbang berkenaan secepat mungkin. Semuga semua para penumpang dan krew MH370 selamat dijumpai dan dilindungi Allah hendaknya. Amien.

Sumber :- Bernama

2 comments:

sirfa11111 said...

Dia dah tukar dari Majlis Raja Raja Melayu ke Majlis Raja Raja Malaysia eh ?

Aazman Ahmad said...

Kannn.....