Wednesday, December 25, 2013

Penceroboh Istana Perlis Dijatuhi Hukuman Penjara Tiga Bulan

25 Disember 2013, Rabu :-


Seorang lelaki, Cheah Hun Chee didapati bersalah oleh Mahkamah Majistret Kuala Lumpur semalam atas kesalahan menceroboh Istana Perlis di Jalan Eaton, Kuala Lumpur.  Hun Chee yang berusia 31 tahun merupakan seorang penggangur dan tidak diwakili peguam mengaku bersalah diatas pertuduhan yang dikenakan terhadap beliau. Diantara pertuduhan yang dikenakan terhadap beliau adalah seperti berikut:-
  1. Memasuki Istana Pelis di Jalan Eaton, Kuala Lumpur tanpa kebenaran pada jam 3 pagi 12 Disember 2003. Didakwa mengikut Seksyen 447 kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara enam bulan atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.
  2. Memecahkan cermin pintu serta menconteng dinding Istana Perlis dengan cat sehingga menyebabkan kerugian RM500.00 ditempat dan masa yang sama.  Didakwa mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.
  3. Gagal menunjukkan kad pengenalan mengikut Peraturan 25(1)(N) Peraturan Pendaftaran Negara 1990 yang membawa hukuman penjara tiga tahun atau denda RM20,000.00.
Majistret Saifulkamal Said menjatuhkan hukuman penjara dua bulan terhadap tertuduh bagi kesalahan menceroboh, tiga bulan penjara kerana melakukan khianat dan satu bulan penjara bagi kesalahan gagal menunjukkan kad pengenalan. Hukuman penjara yang dikenakan terhadap tertuduh adalah tiga bulan penjara. Hukuman berjalan serentak bermula dari tarikh tertuduh ditangkap iaitu pada tarikh 12 Disember 2013.

Sumber :- Kosmo/Malaysian Insider

1 comment:

Anonymous said...

Cina ni macam mencabar Kesultanan Perlis... Tapi hukuman yang dikenakan macam tidak setimpal...