Friday, January 26, 2018

Sultan Kedah Terima Anugerah DK Selangor


26.01.2018, Jumaat : 

Sultan Selangor, Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj menganugerahkan Darjah Kerabat (DK) Yang Amat Dihormati kepada Sultan Negeri Kedah Darul Aman, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Sallehuddin ibni Almarhum Sultan Badlishah.  Istiadat berlangsung semalam di Balai Singahsana Istana Bukit Kayangan, Shah Alam Selangor. 

Turut berangkat sama dalam istiadat ini adalah Tengku Permaisuri Selangor, Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Norashikin dan Raja Muda Selangor, Duli Yang Teramat Mulia Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj.  KDYMM Sultan Kedah diiringi oleh Sultanah Negeri Kedah Darul Aman, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultanah Maliha binti Tengku Ariff, Raja Muda Kedah, Duli Yang Teramat Mulia Tengku Sarafudin Badlishah Ibni Sultan Sallehuddin berserta 20 ahli rombongan diraja Kedah.


Sultan Kedah mendahului senarai 103 penerima darjah dan bintang kebesaran Selangor sempena Ulangtahun  hari Keputeraan Sultan Selangor ke 72 pada 11 Disember 2017. DK merupakan darjah kebesaaran tertinggi di Selangor yang dizahirkan pada 1961 yang mengandungi seutas kalung, lencana kalung, bintang darjah, selimpang dan lencana selimpang  dengan bilangan keseluruhan maksimum keahliannya seramai 25 individu. Darjah kebesaran ini dikurniakan kepada kaum kerabat diraja dinegara ini selain raja negara lain sebagai tanda  penghormatan dan persahabatan akrab dengan Sultan Selangor.

Sumber : Bernama/My Metro/selangorroyalofficial/laman web rasmi darjah kebesaran Negeri Selangor/laman web rasmi pejabat penyimpan mohor besar raja-raja Malaysia

No comments: